U međunarodnoj akciji spašavanja američkog speleologa koji je 2. rujna ostao zarobljen u spilji na dubini od 1040 metara u južnoj Turskoj, sudjelovao je i pripadnik Hrvatske vojske, pozornik Jure Šarić, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva obrane RH.

Četrdesetogodišnji speleolog ostao je zarobljen u spilji nakon što je pretrpio krvarenje u trbušnoj šupljini prilikom istraživanja mreže spilja Morca u blizini grada Mersina, koje je provodila međunarodna skupina speleologa.

U spašavanju je sudjelovalo oko 190 ljudi, među kojima su i hrvatski speleospašavatelji, odnosno Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) čiji je član i pozornik Šarić, a spašavanje je uspješno završilo 12. rujna.

Šarić je ispričao da upravo akcije speleospašavanja predstavljaju jedan od najsloženijih oblika.

„Osim složene organizacije i logistike pred spašavatelje se stavlja zadatak koji uz zahtjevan fizički rad očekuje britkost u donošenju odluka i situacijsku svjesnost u svakom trenutku. Posebnost ove akcije nazire se u radu devet različitih službi koje moraju savladati jezičine barijere i doktrinu spašavanja kako bi uspješno obavili postavljeni zadatak“, rekao je Šarić.

Dodao je kako su u ovoj situaciji njegovo znanje, iskustvo i fizičke sposobnosti bile testirane do krajnjih granica.

„Psihički sam se pripremio na višednevni boravak u podzemlju uz vrlo malo sna i hrane. Ono što mi je uvelike olakšalo i dalo sigurnost je kompetencija mojih kolega i odličan timski rad koji smo kroz godine izgradili. Kada smo konačno bili u prilici nakon nekoliko dana čekanja i pripreme, započeti s transportom unesrećenog, osjetio sam olakšanje i zahvalnost što sam u prilici sudjelovati u ovoj akciji spašavanja“, kazao je.

Dodao je kako mu je najveća nagrada nakon ovakvog iskustva, činjenica da je unesrećeni američki speleolog sretno stigao u bolnicu i da se oporavlja.

Pripadnik HV-a Šarić rekao je i kako je sudjelovanje na brojnim seminarima, tečajevima i vježbama kao instruktor ili voditelj aktivnosti, stekao nove vještine i znanja koja je implementirao u vojnički poziv. „Timski rad, prenošenje znanja i iskustva uvelike doprinose radu unutar Hrvatske vojske gdje se kao i u HGSS-u, čovjek tretira kao najveće bogatstvo“, dodao je.