Hrvatska mjesta i gradovi u svibnju će se moći prijaviti za financiranje projekata s područja ekologije, adaptacije zgrada, očuvanja kulturnog naslijeđa i prenamjene prostora koje sufinancira Europska komisija s ukupno 450 milijuna eura iz svog novog programa.

Program Europska urbana inicijativa (European Urban Initiative) službeno je lansiran prošli tjedan na Forumu gradova u Torinu, a poziv za prijave bit će raspisan u svibnju.

Ako se žele natjecati zainteresirana mjesta i gradovi ne moraju se obraćati hrvatskoj administraciji nego se direktno mogu prijavljivati putem internetske stranice European Urban Initiative.

Takva mogućnost financiranja gradova diljem Europske unije izazvala je interes i u Hrvatskoj pa su na forum došli predstavnici Rijeke, Dubrovnika, Zagreba, Pule te Udruge gradova.

450 milijuna eura za EUI

“Ta nova urbana inicijativa, i također novi Bauhaus (vezan za arhitekturu i gradnju), nude zanimljivu mogućnost financiranja”, kaže Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj i urbanizam Rijeke.

Škunca je u Torinu pratio forum s kojeg je europska povjerenica za EU fondove, Elisa Ferreira, pozvala sela, mjesta i gradove da se prijave na natječaj.

“Znamo o tome puno, ali još uvijek ne dovoljno kako se umrežiti i kako oblikovati projekte. A inicijativa nam je zanimljiva jer novac neće biti kanaliziran preko ministarstva regionalnog razvoja nego izravnim dodjelama preko europskog fonda”, dodaje Škunca.

Europski regionalni razvojni fond (ERDF) ima 450 milijuna eura za sufinanciranje putem Europske urbane inicijative.

Predstavnik Zagreba, koji je htio ostati anoniman, rekao je Hini u Torinu da je glavni grad Hrvatske već pripremio projekte “pa traži izvore financiranja”.

“Europska urbana inicijativa je jedan od potencijalnih izvora”, izjavio je.

Iz Hrvatske dosad samo 3 projekta

Inicijativa je službeno predstavljena uoči raspisivanja drugog kruga poziva za prijavu.

Prvi krug je bio raspisan u listopadu 2022. i trajao je do siječnja 2023. Tada je zaprimljeno 99 projekata za financiranje iz 21 zemlje.

Iz Hrvatske su bila prijavljena samo 3 projekta, a naviše ih je stiglo iz Španjolske te Italije, njih 17 i 11. Dobitnici novca bit će objavljeni u lipnju.

Luna Polić Barović, savjetnica u razvojnoj agenciji Dubrovnika, nada se budućim sredstvima iz EU fondova, ali i idejama za obnovu jednog bivšeg industrijskog objekta koji gradska vlast želi prenamijeniti.

“Gledamo što je napravljeno u drugim gradovima Europe kako bismo dobili ideje”, kaže.

Industrijski grad Torino ugostio je sudionike foruma u hali gdje su se nekoć popravljali vlakovi, a danas su ondje mali uredi tehnoloških start-up kompanija.

Škunca iz Rijeke također kaže da su posjeti drugim gradovima kao i sudjelovanje na konferencijama ove vrste korisni.

“Važan je prijenos dobrih iskustava i najboljih praksi od onih koji su određene projekte realizirali ili je realizacija u tijeku”, napominje.

“Razmjena iskustava je inspirativna i može nam poslužiti za orijentaciju čime se baviti”, dodaje Škunca.

Rijeka namjerava obnoviti prigradsku željeznicu kako bi smanjila promet osobnih vozila u gradu, na koji otpada 70 posto prijevoza, a koji zagađuje zrak i stvara gužve.

“Na dobrom smo tragu što se tiče pripreme strategije razvoja zelene infrastrukture jer će to sada biti otvoreno za financiranje”, zaključio je.

Gotovo 72 posto Europljana živi u gradovima i predgrađima, a ta se područja suočavaju s nezaposlenošću, migracijama, demografskim padom i zagađenjem, poručila je Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije.