Hrvatski Caritas pokrenuo je u četvrtak humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za Ukrajinu, nakon što je u srijedu Ukrajinski Caritas poslao žurni poziv za pomoć preko mreže solidarnosti Caritasa Internationalis, priopćio je Hrvatski Caritas.

Stanje u Ukrajini eskaliralo je 24. veljače napadom Rusije na teritorij Ukrajine, koja je proglasila ratno stanje.

Humanitarna zajednica je na nogama, nacionalni Caritasi koji pripadaju regiji Europskog Caritasa u svakodnevnoj su koordinaciji s Ukrajinskim Caritasom te prate stanje i razvijaju planove za humanitarnu pomoć.

Hrvatski Caritas, kako navodi, stavio je na raspolaganje svoje ljudske resurse i iskustva u organizaciji žurne dostave humanitarne pomoći potrebne za podizanje kapaciteta žurnoga pružanja pomoći koje organizira Ukrajinski Caritas.

U četvrtak je preko platforme Zoom održan konferencijski sastanak europske regije Caritasa, na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog Caritasa. Tijekom sljedeća 24 sata nacionalni Caritasi iz Europe dostavit će, u skladu s iskazanim potrebama Ukrajinskog Caritasa, svoje očitovanje o raspoloživoj materijalnoj potpori u naravi.

Naglasak je, kako ističe Hrvatski Caritas, na opremi kojom se koristi u kriznim stanjima koja su posljedica ratnih sukoba.

Hrvatski Caritas ističe kako je u tijeku evakuacija štićenika iz domova za nezbrinutu djecu, stare i nemoćne te osobe s teškoćama u razvoju koje s Caritasom SPES koordinira Američki Caritas preko humanitarnog mosta.

Hrvatski Caritas provest će projekte, što je i prije činio, u psihosocijalnoj pomoći i organiziranju ljetovanja za djecu s istoka Ukrajine, koja već godinama žive u neizvjesnosti i s posljedicama sukoba na granici, a prikupljat će i novac kojim će se poduprijeti suradnja s Ukrajinskim Caritasom.

Hrvatski Caritas poziva vjernike na molitvu za mir u Ukrajini. “Duboko zabrinuti i tjeskobni, dok još uvijek liječimo i zacjeljujemo bolne rane sjećajući se Domovinskog rata, pridružujemo se pozivu Svetog Oca da 2. ožujka, Čistu srijedu, učinimo Danom posta za mir”, pozvao je Hrvatski Caritas.

Novčani dar za pomoć Ukrajini može se darovati online uplatom na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina), uplatom na žiroračun Hrvatskog Caritasa u Privrednoj banci Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X i pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kuna, PDV uključen).