Nakon muške reprezentacije, plasman u osminu finala Europskog prvenstva u Malmou osigurale su i hrvatske stolnotenisačice.

Hrvatska ženska reprezentacija je u borbi za drugo mjesto skupine B pobijedila Sloveniju sa 3-0 i time osigurala ulaznicu za najboljih 16 ekipa na EP-u.

U prvom meču je Ivana Malobabić pobijedila Leu Paulin sa 3-2 (-9, 9, 7, -10, 9).

Slovenka je vodila 1-0 u setovima i 7-4 u drugom setu. No, naša najiskusnija igračica je uspjela okrenuti tijek susreta, a potom i osvojiti sljedeći set za vodstvo od 2-1. Paulin je izjednačila na 2:2, a u odlučujućem setu Slovenka je cijelo vrijeme imala laganu prednost, ali prijelomni trenutak se dogodio kod njenog vodstva od 9-8. Tu je Malobabić vezala dva poena, po prvi put povela u tom setu, a ubrzo i potvrdila važnu pobjedu.

Na 2-0 u mečevima povećala je Mateja Jeger Majstorović svladavši Saru Tokič sa 3-0 (6, 9, 9). Mlada 17-godišnja Slovenka je talentirana igračica, od ove sezone igra i trenira u Zagrebu, ali nije išlo protiv 11 godina starije hrvatske reprezentativke.

U trećem susretu Hana Arapović je nakon drame pet setova porazila Anu Tofant sa 3-2 (-9, -6, 8, 8, 6). Najbolje rangirana slovenska igračica (226) je povela sa 2-0 u setovima, no Arapović je u sljedeća tri seta nadigrala suparnicu.

“Prvi meč je bio dosta bitan i da smo to izgubili susret se mogao zakomplicirati. Na prvu izgleda da smo lagano pobijedili, ali oni koji su pratili meč vidjeli bi da to nije bilo tako. Nisam baš presretan s igrom, kao što je to bio slučaj s Rumunjskom, ali na kraju pobjedi se ne gleda u zube. Moram istaknuti da nije bilo lagano za igrati, jer je bio odlučujući meč za prolaz, a mi smo bili favoriti. Paulin je igrala dosta pametno, drži loptu na stolu što Ivani nije odgovaralo. Mateja je imala sve u svojim rukama, a Hana se mučila, ali smo uspjeli promijeniti taktiku te je počela je bolje igrati, a potom i totalno okrenula meč,” istaknuo je izbornik Dragutin Šurbek.

HRVATSKA – SLOVENIJA 3-0
Malobabić (Hrv) – Paulin (Slo) 3-2 (-9, 9, 7, -10, 9)
Jeger (Hrv) – Tokić (Slo) 3-0 (6, 9, 9)
Arapović (Hrv) – Tofant (Slo) 3-2 (-9, -6, 8, 8, 6)

Poredak: Rumunjska 2-0, Hrvatska 1-1, Slovenija 0-2