Hrvatska i Sjedinjene Države potpisale su u ponedjeljak sporazum o ulasku Hrvatske u program Global Entry što će nekim hrvatskim državljanima omogućiti privilegiran ulazak u SAD.

Hrvatska je postala tek četvrta europska zemlja kojoj je to pošlo za rukom. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je to “ubrzana procedura koju Amerika daje samo onim državama i onim sustavima s kojima je uspostavila tu razinu povjerenja”.

Riječ je o programu američkog ministarstva domovinske sigurnosti koji omogućava ubrzan prelazak američkih granica za prethodno odobrene putnike. Takvi putnici neće “morati čekati ni u redu” da prođu kontrolu, istaknuo je Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog tajnika i posebni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

Dodao je da potpisivanje ovih sporazuma s Hrvatskom “signalizira razinu povjerenja koje imamo u naše hrvatske partnere i razinu strateškog odnosa koji razvijamo s Hrvatskom i razinu prijateljstva”.

Washington je takav ugovor potpisao s još samo tri europske zemlje – Njemačkom, Velikom Britanijom i Švicarskom, dok već od listopada prošle godine hrvatski državljani mogu putovati u Ameriku bez vize za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

“Ovo je veliki zalog naše buduće suradnje, pred nama su brojni izazovi. Rat u Ukrajini, sve ono što donose suvremene prijetnje, ali zato imamo službe koje surađuju na dnevnoj bazi, službe izmjenjuju informacije na dnevnoj bazi i koje se zajednički bore da u svijetu punom izazova sačuvamo ono što nam je najvrijednije, a to je naš način života”, rekao je Božinović i dodao da je ovo 12. sporazum potpisan sa SAD-om u posljednjih pet godina.

Osim sporazuma Global Entry, Božinović i Escobar su potpisali sporazum o Partnerstvu za edukaciju (PFE) kojim će se ojačati sposobnosti policije u Hrvatskoj i regiji u borbi protiv transnacionalnog kriminala i terorizma.

“Radujemo se još većoj partnerskoj suradnji u otkrivanju, ometanju i odvraćanju transnacionalnog organiziranog kriminala i terorističkih aktera na zapadnom Balkanu”, istaknuo je posebni američki izaslanik za tu regiju.

U Zagrebu još sutra traje Hrvatsko-američki forum povodom 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Država.