Hrvatska radiotelevizija pozvala je radnike na izjašnjavanje o novom Kolektivnom ugovoru ponudivši im opcije – povećanje vrijednosti koeficijenta za 8% bruto ili 4 % bruto s isplatom bruto dodatka od 50 eura, ili isplatu fiksnog dodatka 105 eura bruto bez povećanja koeficijenta.

Kao četvrta opcija u izjašnjavanju zaposlenika HRT-a koje će trajati do srijede 29. ožujka u 17 sati ponuđeno je i neprihvaćanje ni jedne od navedenih ponuda poslodavca te ”sudjelovanje u aktivnostima koje će pokrenuti sindikat u cilju ostvarenja zahtjeva iznijetih u kolektivnim pregovorima”.

Na temelju izjašnjavanja i odabira zaposlenika nastavit će se pregovori oko novog Kolektivnog ugovora na javnoj radioteleviziji.

Prije izjašnjavanja zaposlenicima se obratio i glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb ističući kako u petak 31. ožujka istječe produžena primjena postojećeg Kolektivnog ugovora te samim tim i materijalna prava koje radnici ostvaruju – uključivši i rad subotom, popodne, dvokratni rad, prijevoz, prehrana, jubilarne nagrade, otpremnina, dodatak na staž, dodatak na staž na HRT-u i drugo.

”Iako navedene ponude možda u potpunosti neće ispuniti očekivanja radnika, naglašavam da se ipak radi o najvećem financijskom iskoraku povećanja mase materijalnih prava do sada u iznosu od dodatnih 4,2 milijuna eura odnosno dodatnih skoro 32 milijuna kuna”, istaknuo je Šveb

Dodao je kako je vodstvo HRT-a svjesno da postoje socijalne nejednakosti i da pojedina radna mjesta nisu dovoljno vrednovana te su stoga spremni tražiti cjelovita rješenja u novoj sistematizaciji radnih mjesta .

Istaknuo je i da je od tri ponude koje su prezentirane sindikatima najviše u prilog radnicima ide ona od povećanja od 8 % bruto vrijednosti koeficijenta jer se tako ostvaruju povećanja i na sve dodatke na radu.

Za isplatu fiksnog dodatka u iznosu od 105 EUR-a bruto (bez povećanja bruto vrijednosti koeficijenta)’ kazao je da taj fiksni dodatak ne ulazi u osnovicu te se ne primjenjuje na dodatke na radu, a u Kolektivnom ugovoru je definiran kao dodatak te je samim tim podložan razmatranju u idućim pregovorima.

Sve ponude uključuju isplatu dodatka do iznosa minimalne plaće radnicima čija je plaća manja od minimalne plaće u RH, dodao je Šveb.

”Ističemo da je od osobite važnosti da se razmotre sve iznesene ponude  koje se odnose na materijalna prava radnika HRT-a,  te da se  u ovim izazovnim vremenima zajednički nađe zadovoljavajuće rješenje za sve radnike kako bismo što prije pristupili potpisivanju novog Kolektivnog ugovora”, zaključio je.