Objavljen je poziv na natječaj za EU projekt Lokalni mediji za demokraciju, kojim se osigurava 1,2 milijuna eura bespovratne potpore lokalnim, regionalnim i medijima zajednice koji djeluju u javnom interesu na području tzv. “pustinja vijesti” u Europi, izvijestio je u petak HND.

“Pustinjska područja vijesti” podrazumijevaju geografsko ili administrativno područje ili društvenu zajednicu gdje je teško ili nemoguće pristupiti pouzdanim, raznolikim i neovisnim lokalnim, regionalnim i društvenim medijima.

Novinske pustinje mogu nastati ne samo tamo gdje nema medija, već i tamo gdje postoje redakcije zarobljene ekonomskim, političkim ili drugim interesima, istaknuto je.

Mediji odabrani za projekt također će dobiti tehničku i stratešku mentorsku podršku medijskih stručnjaka za poboljšanje novinarskih inovacija, organizacijskih kapaciteta i poslovne održivosti, kojom upravlja International Media Support (IMS), navodi se.

Na natječaj se može prijaviti svaki registrirani pravni subjekt s registriranim sjedištem u jednoj od zemalja EU27 ili timovi novinara (fizičke osobe) koji imaju zakoniti boravak u EU27, uključujući devet najudaljenijih regija EU.

Od onih koji se namjeravaju prijaviti traži se da prvo osmisle relevantan prijedlog projekta te da zatim izrade realan proračun, pri čemu je ukupni raspoloživi iznos za raspodjelu 1,2 milijuna eura.

Prvi je rok za prijavu 25. svibnja, a drugi 28. rujna.

Postupak prijave, tko se može prijaviti i kriteriji odabira mogu se pronaći na web stranici HND-a.

Riječ je o 18-mjesečnom projektu koji sufinancira Europska unija, a pokrenula ga je konzorcija partnera: Europska federacija novinara (EFJ) , Centar za medijski pluralizam i slobodu medija (CMPF) , Međunarodna podrška medijima (IMS) i Journalismfund Europe.