Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u petak je oštro osudilo istup ministrice medija Nine Obuljen Koržinek protiv novinarke Telegrama Dore Kršul koja je istražila malverzacije Geodetskog fakulteta novcem EU-a dobivenog, bez javnog natječaja, od Ministarstva kulture i medija.

”Metodom ‘ubijte glasnika’, na neugodna pitanja o uhićenju dekana Geodetskog fakulteta i istražnim radnjama Ureda europskog javnog tužitelja vezanih uz otkrića naše kolegice, ministrica je pokušala diskreditirati je na osobnoj razini i pred javnošću dovesti u pitanje njezin profesionalni integritet”, ističe se u priopćenju.

U HND-u su ocijenili da je to stara i provjerena metoda izbjegavanja odgovornosti tako da se umjesto o temi, govori o novinarki i od nje napravi tema te da to nije usamljen slučaj, nego standardna komunikacija najviših dužnosnika s novinarima.

”Od ministrice medija ipak smo očekivali bolje”, zaključuju u HND-u.

Dora Kršul predsjednica je Zbora istraživačkih novinara i članica Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva i višestruka je dobitnica HND-ovih godišnjih nagrada, od čega je dvije primila za istraživačko novinarstvo.

“Ministrica medija trebala bi poznavati temeljnu funkciju resora kojim se bavi i biti svjesna položaja s kojega nastupa kad ovako napada novinarku, umjesto da odgovori na pitanja.”

HND smatra opasnim način na koji najviši dužnosnici omalovažavaju novinare kako bi izbjegli odgovarati javnosti, i izražava zabrinutost jer resorna ministrica – koja jedan dan brani medije, a drugi dan s pozicije moći proziva novinare – otkriva njezin odnos prema važnosti neovisnog i profesionalnog novinarstva u demokratskom društvu.