Član Predsjedništva HDZ-a Mislav Herman u utorak je uoči sjednice stranačkog Predsjedništva izrazio uvjerenost da će ovaj ili idući tjedan biti postignut dogovor oko parlamentarne većine.

Novinarima je rekao da pregovori teku u redu i “bruse se detalji” pa će HDZ ustrojiti treću vladu u nizu.

Upitan u vezi prijepora oko SDSS, rekao je kako pregovarački tim treba riješiti i te pojedinosti.

Odbacio je tvrdnje da se HDZ spreman odreći SDSS radi dogovora s Domovinskim pokretom, dodavši kako je to sve stvar pregovora i pregovaračkog tima., jednako tako kao i mogućnost potpore manjinskih zastupnika Vladi, a da u njoj ne participiraju.

Manjinski zastupnici su u prethodne dvije vlade bili njihovi vjerni suradnici, podsjetio je Herman.

Upitan je li uobičajeno to što je član HDZ-ovog pregovaračkog Ivan Anušić išao na krizmu sina glavnog tajnika i član pregovaračkog tima Domovinskog pokreta Josipa Dabre, Herman je rekao kako su privatne veze jedno, a politički odnosi nešto sasvim drugo.

Tu, dodao je, ne vidi nikakav problem ni da bi to mijenjalo tijek pregovora dok privatne odnose ne želi komentirati.

Upitan je li to neka poruka predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, Herman je rekao kako to ne bi rekao te da se zna tko je predsjednik stranke i glavni pregovarač HDZ i tko će na kraju donijeti odluku.

Andrej Plenković ima čvrsti mandat i njegova je “prva i zadnja”, ustvrdio je.

Vezano uz prijavu GONG-a protiv HDZ-a zbog pregovaranja u Banskim dvorima, Herman je rekao kako ne misli da je to problem i upitao zašto premijera kao štićenu osobu prve kategorije sa svom zaštitom seliti u stranačke prostorije, ako za to nema nekog posebnog razloga.

Na potpitanje može li SDP pregovarati u Banskim dvorima, Herman je odgovorio da predsjednik SDP-a nije predsjednik vlade niti će to biti, a predsjednik Plenković je premijer već osam godina.

Za podizanje optužnice protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića zbog izazivanja smrtonosne prometne nesreće, Herman je rekao kako je to sve stvar stranačkih tijela koja se time bave.

Odbacio je tvrdnje da je Banožić imao povlašteni tretman s obzirom na to da je prošlo dosta vremena do podizanja optužnice i dodao da ne može komentirati optužnicu i rad pravosudnih tijela.