Saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar rekao je u petak da su u Vladi, kada je premijer bio Zoran Milanović, vrlo visoke pozicije obnašali i pojedinci koji su na sudovima bili pravomoćno osuđeni zbog prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama.

Govoreći o slučaju uhićenog vukovarsko- srijemskog župana Damira Dekanića, Mažar je u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru rekao da Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), USKOK i sva tijela koja su zadužena za provođenja istraga rade samostalno i neovisno.

Istraga tek počinje i ona će utvrditi vjerodostojne činjenice, dodao je.

“S druge strane, u mandatu premijera Milanovića bilo je niz slučajeva i prometnih nesreća s, nažalost, smrtnim završetkom (Radimir Čačić). Kada su ti krivci, ne samo bili optuženi i pokrenute istrage nego su kasnije i na sudovima pravomoćno osuđeni – i dalje su obnašali vrlo visoke pozicije i u Vladi RH”, kazao je.

Smatra da se u slučaju župana Dekanića – za razliku od konzistentne i odgovorne vlasti – vide pokušaji pojedinaca kojima se “urušava lokalna vlast” da bi kroz spinove i pritisak na neovisna tijela provodili neku svoju politiku “za koju smo se nadali da je ostala u bivšem sustavu”.

Za predsjednika Milanovića, rekao da je “sve vrijeme svog mandata svašta govorio o svima”. “I sada odjednom kao da ima poremećaj želi sjesti kao da se ništa nije dogodilo i govori da su predsjednik Vlade i ministarstva ta koja ne žele surađivati”, ocijenio je Mažar.

Rekao je i da je Plenković pozvao Milanovića da zajedno sjednu prvi dan nakon agresije Rusije na Ukrajinu, “ali nikada nije na to dobio odgovor”. Također, kaže Mažar, predsjedniku Milanoviću su na vrijeme upućeni prijedlozi za vojna i diplomatska mjesta, a na što nikada nije stigao odgovor.

“Vrlo jasno i eksplicitno imamo tko radi prema Ustavu i zakonu a tko opstruira”, ustvrdio je HDZ-ov zastupnik.