Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn poručio je da je Srbija dužna osigurati održivost medija na manjinskim jezicima, u odgovoru na pismo hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, objavio je u četvrtak ured zastupnice Petir.

Petir je Hahnu uputila pismo vezano uz zadnji slučaj gašenja medija u Srbiji koji emitiraju program na hrvatskome jeziku.

Petir je skrenula pozornost na činjenicu da je samo nekoliko dana uoči otvaranja prva dva poglavlja u pregovorima Srbije s Europskom unijom, ugašen Radio Subotica, jedina radio postaja koja je svakodnevno emitirala program na hrvatskom jeziku.

Gašenjem Radio Subotice, najslušanijeg i najstarijeg radija u Srbiji, Srbija je još jednom ozbiljno prekršila prava hrvatske nacionalne manjine, koja se prema međunarodnim ugovorima obvezala poštovati, istaknula je.

Petir je naglasila kako bi vlada Srbije trebala omogućiti medijski program na jezicima svih nacionalnih manjina, napominjući da Srbija ne bi smjela koristiti neuspjeli proces privatizacije kao izgovor da ne poštuje manjinska prava jer je upravo obveza države da osigura manjinama medijski program na njihovom jeziku.

Petir je podsjetila kako se u Izvješću o napretku Srbije za 2014. godinu ističe da zakonski okvir za zaštitu manjina mora biti u potpunosti proveden, a to uključuje obrazovanje, korištenje materinskog jezika te pristup medijima i vjerskim obredima na jezicima nacionalnih manjina.

Europska unija već je jednom upozorila Srbiju da se pri donošenju novih zakona o medijima mora uzeti u obzir očuvanje programa na manjinskim jezicima.

Zbog svega navedenog zastupnica je pozvala Komisiju da donese konkretne mjere glede kršenja prava Hrvata u Vojvodini, posebice u kontekstu otvaranja pregovora između Srbije i Europske unije, navodi se u priopćenju.

Hahn je u svom odgovoru zahvalio Petir što mu je skrenula pozornost na problem manjinskih medija u Srbiji te je naglasio kako Komisija pomno prati situaciju s medijima na jezicima nacionalnih manjina u toj zemlji.

Hahn je “jasno istaknuo da su srbijanske vlasti dužne osigurati financijsku potporu medijima koji emitiraju program na jezicima manjina te očuvati na lokalnoj razini emitiranje programa namijenjenih nacionalnim manjinama, što je u skladu s preporukama Savjetodavnog odbora za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina”, navodi se u priopćenju.

Složivši se kako je proces privatizacije medija doista postavio određene izazove vezano uz omogućavanje emitiranja programa na jezicima manjina, Hahn je podsjetio da je Komisija u svom posljednjem izvješću o Srbiji naglasila potrebu i da srbijanski javni medijski servis RTS osigura dosljedan pristup informacijama na jezicima nacionalnih manjina, što bi također moglo pridonijeti očuvanju manjinskih prava u pristupu medijima i informacijama na njihovu jeziku, uz omogućavanje uvjeta koji će osigurati održivost lokalnih manjinskih medija i medijskih programa namijenjenih nacionalnim manjinama.

Na kraju, povjerenik je istaknuo kako će prava manjina svakako biti tema nadolazećih krugova pregovora sa Srbijom, navodi se u priopćenju.

(Hina)

fah