HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan prozvao je u petak oporbene zastupnike da su ujedinjeni samo kad žele pobjeći iz sabornice, zamjerivši im da ne priznaju poraz i ne pokazuju odgovornost.

Što se tiče oporbenih zahtjeva, prije samog glasovanja, za sazivanjem izvanredne sjednice to nije prvi puta da pokazuju nepoznavanje materije, odnosno Ustav i ostale pozitivne propise, rekao je Habijan u petak na konferenciji za novinare u Saboru, nazvavši oporbene zastupnike kukavicama.

Napomenuo je kako članak 79. Ustava vrlo jasno i nedvosmisleno propisuje tko može sazvati izvanrednu saborsku sjednicu, odnosno da to može biti većina zastupnika, njih 76, Vlada ili predsjednik Republike.

Upitan hoće li im možda predsjednik Republike pomrsiti račune, Habijan je odgovorio da se ne zamaraju predsjednikom Republike.

Dodao je da je od tih “glasnih tražitelja izvanredne saborske sjednice” do kasno navečer na raspravi, primjerice o zakonu o izbornim jedinicama, LNG-u ili pomorskom dobru i morskim lukama bilo svega pet, šest zastupnika.

Ocijenio je da je oporba još jednom pokazala dvostruke kriterije i licemjerje jer je jedno govore pred televizijskim kamerama a drugo rade u praksi.

“Fotografiranje na stubama u Hrvatskom saboru im je zadnja akcija prije no što izađu iz Sabora”, rekao je, dodavši da je “ujedinjena oporba u neradu” otišla što je prije moguće na godišnji odmor iako su govorili o nekakvom izvanrednom stanju.

“Očito su frustrirani u svojoj nemoći i bezidejnosti”, ocijenio je Habijan.

HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek rekao je da Odbor za gospodarstvo nije taj koji može govoriti što jest što nije propust u radu nezavisnih institucija. Tušek je to rekao referirajući se na prozivku ministra gospodarstva Davora Filipovića na račun predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića da ga nije izvijestio na koji će način biti prodavan višak plina,

“Možemo analizirati njihova izvješća i donositi zaključke općenitog karaktera i zna se koje su institucije nadležne HEP-u i Plinacrou”, rekao je Tušek.

Dodao je kako je ministar skrenuo pozornost na komunikaciju koju je imao s HEP-om i dao svoje viđenje situacije kao što su to učinili i čelnici HERA-e i HROTE-a.

Na izravno pitanje je li to bio propust ili nije, Tušek je rekao kako je trebalo brže reagirati kada se shvatilo da su popunjena skladišta i da postoje viškovi plina, ali da je Vlada promptno reagirala i ukinula uredbu kad je doznala za viškove plina.

Napomenuo kako se još čeka službeno izvješće HROTE za lipanj te da su viškovi plina pojavljuju i u sustavu drugih zemalja.

Napomenuo je da je glasovanju o zaključcima Odbora, potpredsjednica odbora Anka Mrak Taritaš (Glas) bila suzdržana.