Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan ocijenio je kako odluke Ustavnog suda koje se tiču rada Hrvatskog sabora nisu pobjeda nad predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Ustavni sud ukinuo je dio Poslovnika Hrvatskog sabora u dijelu koji se odnosi na saborske ovlasti da daje vjerodostojna tumačenja pojedinih zakona, uz objašnjenje da je to isključivo nadležnost sudova.

Uz to, Ustavni sud je prihvatio stav oporbe da svaki zastupnik može predložiti Poslovnik, odbacujući tako argumentaciju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i HDZ-ove većine u Odboru za Ustav da jedino ovo tijelo ima to pravo.

Upitan u utorak je li odluka Ustavnog suda pobjeda nad Jandrokovićem i saborskim Odborom s HDZ-ovom većinom, Habijan je odgovorio niječno.

”Naravno da nije. Od onoga što smo čuli od zastupnice Selak Raspudić, ja se ne mogu oteti dojmu da je zadivljujuća određena fiksacija na predsjednika Hrvatskog sabora. Ne znam vuče li to korijenje još otkako je predsjednik Sabora pobijedio njezinog supruga u 2. izbornoj jedinici na proteklim parlamentarnim izborima”, kazao je.

Komentirajući zahtjev Selak Raspudić za Jandrokovićevom ostavkom, Habijan je podsjetio Mostovu zastupnicu na situaciju kada je Ustavni sud ocijenio da je Predsjednik RH Zoran Milanović ignorirao zakon tražeći imenovanje Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

”Ja se ne sjećam da je tada Selak Raspudić, ako želi biti vjerodostojna, tražila ostavku Predsjednika. Potrebno je spomenuti kako nije prvi put da Ustavni sud mijenja odluku Poslovnika, a to se desilo u situaciji Covida. Prema tome, Selak Raspudić je u jednom patetičnom zanosu zaboravila i na tu činjenicu”, kazao je.

Habijan je naglasio da Selak Raspudić dolazi iz Kluba zastupnika Mosta koji je prema Ustavnom sudu imao ”blago rečeno vrlo ekstravagantne izjave i tražio ukidanje te institucije”.

”Ustavni sud i odluke Ustavnog suda ne mogu se tumačiti po principu cherry pickinga, ova odluka Ustavnog suda nam se sviđa, a ova odluka istog suda nam se ne sviđa. U klubu HDZ-a, bez obzira kakva bila odluka Ustavnog suda, mi je poštujemo, sviđa nam se ili ne”, zaključio je.