Saborski zastupnik Nikola Grmoja (Most) upitao je u ponedjeljak zašto i Milorad Pupovac nije uhićen nakon što je u zatvoru završio bivši ministar Darko Horvat, a pod sumnjom je potpredsjednik Vlade Boris Milošević i poručio da bi takva afera u svakoj ozbiljnoj zemlji značila pad Vlade.

„Što se tiče Pupovčeva moraliziranja, postavio bih samo pitanje zašto i on nije uhićen, budući da je bio na sastancima gdje su se dogovarali poticaji tvrtkama koje ne zadovoljavaju kriterije“, izjavio je Grmoja novinarima u Saboru.

Naglasio je kako je očito da Milošević, kojeg se također sumnjiči na zlouporabu položaja u vezi dodjeljivanja poticaja, nije radio sam nego po Pupovčevu nalogu „koji vuče sve konce što se tiče SDSS-a, glavnog HDZ-ovog koalicijskog partnera“.

„Ovime je potvrđeno i da je Pupovac etno-biznismen desetljeća i da je Vlada sve poticaje, sve što je trebalo ići za razvoj poduzetništva, namještala onima koji imaju članske iskaznice HDZ-a ili HSLS-a ili SDSS-a“, kazao je Grmoja te konstatirao kako je sada svima jasno da je to trgovačka koalicija.

Poruku je imao i za druge HDZ-ove partnere – treba postaviti pitanje Dariu Hrebaku (HSLS) i ostalima kako imaju obraza biti dio ove Vlade, rekao je.

Vlada mora pasti

Ne slaže se s onima koji govore o rekonstrukciji Vlade i poručuje da zbog ovakve afere Vlada mora pasti.

„U svakoj ozbiljnoj, demokratskoj zemlji ovo znači pad Vlade, u ovu aferu nije upleten samo bivši ministar gospodarstva, odnosno graditeljstva, nego i potpredsjednik Vlade, gotovo svi zastupnici SDSS-a“, naveo je.

Ne dijeli ni mišljenje nekih oporbenih kolega da nije vrijeme za raspuštanje Sabora.

„Neki iz oporbe više misle o svojoj poziciji, nego o budućnosti Hrvatske, pa iz SDP-a možemo čuti kako nije vrijeme za raspuštanje Sabora, jer to bi to maknulo fokus iz ove afere. U raspuštanje se ide zbog ove afere“, kaže Grmoja.

Najavio je da Most ide u dvije paralelne akcije – zahtjev za raspuštanjem Sabora i u četvrtak sastanak oporbe oko opoziva ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića.