Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu da je odmah po stupanju na dužnost ministra prenio udio poslovanja obiteljske tvrtke Agroproteinka na odvjetničko društvo, i to je od prvog dana vidljivo i transparentno navedeno u imovinskoj kartici.

U priopćenju iz Ministarstva u srijedu popodne osvrnuli su se na medijske napise o suvlasništvu ministra u obiteljskoj tvrtki i navodnom sukobu interesa, te na prijavu koja je podnesena Povjerenstvu za za odlučivanje o sukobu interesa.

Predsjednica povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković izjavila je ranije danas da je “Povjerenstvo otvorilo predmet po prijavi, vezano za poslovni odnos između tvrtke u suvlasništvu ministra Grlića Radmana”, da će Povjerenstvo utvrđivati sve relevantne okolnosti nastanka i trajanja tog poslovnog odnosa te da je ministar 2019., po stupanju na dužnost, ispoštovao zakon i prenio svoja upravljačka prava u Agroproteinki na drugu osobu.

Reagirajući na te navode iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova popodne je priopćeno kako je “odmah po stupanju na dužnost, ministra vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prenio udio poslovanja obiteljske tvrtke Agroproteinka na odvjetničko društvo. Od prvog dana to je i vidljivo i transparentno navedeno u imovinskoj kartici”.

“Kao dužnosnik, nema zakonskih prepreka za isplatu dividende obiteljske tvrtke, koja je stečena jasnim i zakonitim poslovanjem tvrtke”, ističe se u priopćenju.

Ministar Grlić Radman, dodaje se, ” transparentno ispunjava imovinsku karticu, te su podatci o poslovnom udjelu, dionicama ili vrijednosnim papirima, udjelima u društvima osoba te poslovnim subjektima samostalne djelatnosti sukladno tome i navedeni. Oni su javno dostupni te nije bilo namjere skrivanja isplata dividende, s obzirom da je jasno naznačen udio ministra u obiteljskoj tvrtki Agroproteinka”.

“Ministar Grlić Radman obratit će se o navedenom slučaju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa te postupiti sukladno njihovoj odluci i po potrebi nadopuniti imovinsku karticu. Zaključno, ministar Grlić Radman ni na koji način nije uključen u poslovanje tvrtke Agroproteinka”, priopćeno je iz Ministarestva.

“Kada je 2017. sklopljen ugovor o koncesiji s tvrtkom Agroproteinka, ministar Grlić Radman nije obnašao tu dužnost”, dodaje se u priopćenju.