Hrvatska želi zajamčeno mjesto u srbijanskom parlamentu za pripadnika hrvatske manjine, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, dan nakon što na izborima u Srbiji hrvatski predstavnik Tomislav Žigmanov nije ušao u Narodnu skupštinu.

Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar Srbije za ljudska i manjinska prava na izborima u nedjelju nije ušao u parlament.

„Mi nismo zadovoljni s položajem hrvatskog naroda u Srbiji”, rekao je u ponedjeljak Grlić Radman, komentirajući taj rezultat predstavnika Hrvata koji je na izbore izašao u koaliciji s „partnerima iz bošnjačkih stranaka”.

Hrvatski šef diplomacije smatra kako je riječ o strukturalnoj nejednakosti.

„Ako je Hrvatska zajamčila tri mjesta u Hrvatskom saboru srpskoj manjini mi isto tako također očekujemo jednaka prava za hrvatsku manjinu” u Srbiji, rekao je Grlić Radman.

„Hrvatsko mjesto bi trebalo biti zajamčeno”, naglasio je.

Komentirajući rezultate izbora u Srbiji na kojoj je premoćnu pobjedu ponovno odnijela Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića, ministar je rekao da ti izbori „nisu ništa olakšali” političku situaciju u Srbiji te da je Vučić i dalje suočen s puno pitanja i problema koje mora rješavati.

Grlić Radman je izrazio nadu da će se nakon formiranja nove vlade u Srbiji susresti s novim ministrom i vidjeti „kako će se rješavati problemi” koji su „prije svega ostavština Domovinskog rata”.

Hrvatski šef diplomacije smatra kako Hrvatska i Srbija „nisu nikad imali tako nisku razinu suradnje” kao danas te da je uzrok nespremnost srbijanskih vlasti da se suoči s prošlošću i učini korake prema jačanju dobrosusjedskih odnosa.