Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u srijedu kako je vrijeme da se Hrvatski sabor raspusti i da se ide na izbore, iz HDZ-a mu poručuju kako će izbori biti u roku i kada to većina odluči.

„Hrvatskoj je dosta krađe, lopovluka, korupcije, mraka, ako ste tako hrabri onda ćete dignuti ruku za raspuštane Sabora i da idemo na izbore“, rekao je Grbin vladajućim kolegama u raspravi o oporbenom prijedlogu da se Sabor raspusti i raspišu izbori za novi saziv.

Tvrdi da je Sabor postao potpuno nefunkcionalan, te da Vlada zbog korupcije i potpune nesposobnost, više nije u stanju donositi normalne odluke.

Zato, dosta je, vrijeme je da idemo na izbore, ustrajao je Grbin koji je, kao i ostala oporba, na svoje klupe istaknuo poruke istog sadržaja.

Klarić: Izbori će biti kad većina odluči

Čemu panika, izbori će biti u roku, mog biti od sada do rujna, a bit će kad većina odluči, odgovara mu Tomislav Klarić (HDZ).

Što izbori budu kasnije, duže ćete biti predsjednik stanke, kaže Grbinu HDZ-ov Josip Borić i pita ga može li moralno oštećen, ući u izbornu bitku.

Borić, naime, kao i ostali HDZ-ovi zastupnici, apostrofira da Grbin proziva i moralizira, a nikada nije otkrio što je učinio s novcem koje je nezakonito primio od Sabora.

Gdje je sedam tisuća eura koje ste primili, ustrajavao je Josip Đakić, a Grbin mu je odgovorio da je član kriminalne organizacije i da je to sve što o njemu i kolegama oko njega može reći. Institucija je rekla svoje, Povjerenstvo je reklo da je sve u redu, kazao je.

Zazivanju hitnih izbora čudi se i Mladen Karlović (HDZ). Prije tri dana, na izborima za mjesne odbore u Puli, osvojili ste 20 glasova, čujem da ćete na listu za Sabor staviti osobe koje je Zoran Milanović nazvao narikačama, rekao je SDP-ovu zastupniku.

Grbin: Htjeli ste stvoriti Hrvatsku straha

Grbin je među razlozima za raspuštanje Sabora nabrojao i afere HDZ-a unatrag godinu i pol, od afere Ine do izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Znali smo da je (Turudić) mutan, a zadnjih tjedana smo saznali koliko je mračan, sve što smo saznali kod mene je izazvalo strah da takva osoba može obnašati visoku pravosudnu dužnost, izjavio je, čudeći se lakoći Turudićeva laganja.

Ova vlada i većina pokazali su zapanjujuću dozu nesposobnosti, mi nudimo alternativu koja se sastoji u borbe protiv korupcije, imenovanje neovisnih ljudi, koji znaju svoj posao, kazao je Grbin. HDZ-u je spočitnuo da je njihova Hrvatska, Hrvatska u kojoj nema mjesta za druge i drugačije, a to su, kaže, svi koji misle različito od njih.

Htjeli ste stvoriti Hrvatsku straha, letargije, no to vam nije i neće uspjeti, rekao je SDP-ov zastupnik čije se riječi nisu dojmile HDZ-ovih zastupnika.

Svi zajedno ste nula, ne razumijete interes države, a to je borba za standard svakog građanina, rekla mu je Danica Baričević pa nabrajala sva postignuća aktualne vlade, rast plaća i mirovina, nikad veću zaposlenost i manju nezaposlenost …

Rugala se sova sjenici, SDP optužuje HDZ za korupciju, primijetila je Karolina Vidović Krišto (OiP), pitajući Grbina zar mu mije neugodno nuditi se kao rješenje.

Iako je, u odnosu na sam početak, rasprava o raspuštanju Sabora, izgubila na žestini, i dalje je vrlo polemična, o čemu svjedoči i podatak da je zbog opomena, bez prava na daljnju raspravu, ostalo deset zastupnika.