Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je u Rijeci u utorak da se u Hrvatskoj treba ozbiljno razgovarati o sadašnjem turističkom modelu privatnog smještaja te da se od te djelatnosti pravednom i fer poreznom politikom može ostvariti potreban novac i za stanogradnju.

Peđa Grbin je, odgovarajući na novinarski upit o nužnosti promjene porezne politike prema iznajmljivačima te s tim u vezi i o ocjeni ekonomista da djelatnost iznajmljivanja značajno utječe i na porast cijena stanova, istaknuo da se slaže s takvom ocjenom.

„Kod nas se smještajem u domaćinstvu smatra kad imate do 20 kreveta, ne računajući pomoćne. To je 40 kreveta i to nije smještaj u domaćinstvu nego je to hotel. Smještaj u domaćinstvu je jedan do dva apartmana u kući u kojoj živite ili samo jedan dodatni stan“, istaknuo je predsjednik SDP-a.

Novac koji dolazi od takvog poreza na iznajmljivanje pripada jedinicama lokalne samouprave, a apartmani uvelike opterećuju komunalnu infrastrukturu, od odvoza otpada, otpadnih voda do vodovoda, rekao je Grbin.

Grbin je s potpredsjednicom stranke Sabinom Glasovac i članom predsjedništva Matejem Mostarcem večeras u Rijeci predstavio SDP-ov model stanogradnje uz pomoć državnih ulaganja.

Istaknuo je da se u Beču stanovi iznajmljuju po 7,5 euro po četvornom metru stana, a u Zagrebu je to 10 eura za odgovarajući stan. No, u Beču se stotinu godina provodi sustavna politika stanogradnje i to uglavnom za dugoročni najam,

„Kod nas zakonodavni okvir ne prepoznaje izgradnju stanova za dugoročni najam pod povoljnim uvjetima te je potrebno mijenjati zakonodavni okvir“, rekao je.

No, nužno je i državno ulaganje, jer su stanovi na tržištu poskupjeli u godinu dana prosječno 20 posto, a u Zagrebu i 31 posto, a to građani više ne mogu platiti, naglasio je.

„Samo s jedan posto državnog proračuna godišnje, moglo bi se u pet do šest godina osigurati 15 tisuća novih stanova“, rekao je Grbin.

Tako izgrađeni stanovi bi se ponudili u najam pod povoljnim uvjetima, tako da najmoprimci ne bankrotiraju.

“To je sustavni pristup, usmjeren prema dostojanstvu građana”, zaključio je Grbin.

Predsjednik riječkoga SDP-a i gradonačelnik Marko Filipović rekao je da su tom gradu putem modela poticane stanogradnje izgradilo više od 670 stanova.

Naveo je da se razgovara s nekoliko banaka o mogućnosti financiranja gradnje stanova za dugoročni najam u Rijeci, ističući da je za takav model potrebna promjena zakonske regulative.

Predsjednik SDP-a Primorsko-goranske županije Ivica Lukanović rekao je da je ovaj kraj opterećen visokim cijenama stanova koja je rezultat velikog interesa stranaca ili povratnika koji mogu platiti veću cijenu. Zato se za građane koji žele svoj stan treba pobrinuti društvo, dodao je.