General Ante Gotovina potvrdio je da je potpisao pismo podrške Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koji su uputili molbu za pomilovanjem Ministarstvu pravosuđa, nakon što su u kolovozu 2016. u Münchenu osuđeni na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića.

”Da! Potpisao sam pismo podrške brigadirima Hrvatske vojske Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, koji su uputili molbu za pomilovanjem mjerodavnoj državnoj instituciji”, stoji u Gotovininom obraćanju koje prenose mediji.

Gotovina je istaknuo kako nije poznavao niti jednog od njih prije 1991. i da stoga ne osporava valjanost njihovih osuda, ali naglašava da je njegov čin podrške u skladu s njegovim životnim načelima. ”Savjest nalaže djelovati u okviru ljudskih i zakonskih mogućnosti, kako bi ljude vratili njihovim obiteljima”, priopćio je.

Dodao je da je upoznao Perkovića početkom Domovinskog rata te da su kroz sve godine rata imali korektnu profesionalnu suradnju.

”Kao pomoćnik ministra obrane, zaslužan je za izgradnju i ustroj Sigurnosno-informativne službe. Danas su ovih dvoje ljudi poodmakle životne dobi i narušenog zdravstvenog stanja”, stoji u Gotovininom obraćanju.

Gotovina je u obraćanju javnosti podsjetio na branitelje ”koji sjede u zatvorima diljem Europe koji također traže ili će tražiti pomilovanje”, a nadodao je da ”pamtimo sve procese, osude i optužbe međunarodnog kaznenog suda pod sintagmom „Udruženi zločinački pothvat“ – na čelu sa predsjednikom hrvatske države Franjom Tuđmanom, ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom, načelnicima Glavnog stožera, zapovjednicima i svim znanim i neznanim sudionicima”.

General je ocijenio da ”pamtimo optužbe utemeljene na lažima, manipuliranim dokazima i namještenim, iznuđenim svjedočenjima”.

Gotovina je istaknuo da su ”nasuprot nedostatku osjećaja za pravdu, manipulaciji, laži, bahatosti i pohlepi, koji su uzroci sukoba i ratova među ljudima i narodima, stoje  oprost i osjećaj za milost, koji na razini čovječnosti nisu odraz slabosti, nego snage”.

O gladi, kaže, može govoriti siromah, o ratu onaj koji ga je proživio – bilo kao civil, bilo kao vojnik. O slobodi onaj, koji ju je jednom izgubio, bio u okovima i živio u tamnici, o pravdi oni, koji su otrpjeli nepravdu.

”I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe. Podržao sam zahtjev za pomilovanjem ovoj dvojici hrvatskih branitelja, kao što sam već tražio i tražit ću i dalje da se milost pruži i drugim hrvatskim braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe”, stoji na kraju Gotovininog priopćenja.