Danas je održana konferencija za medije u povodu predstavljanja Godine biskupa Đure Kokše u Molvama.

Općina i Župa Molve, u suradnji s Društvom za povjesnicu i starine Molve i drugim partnerima, ove godine obilježavaju 100. godišnjicu rođenja svojeg istaknutog mještanina biskupa Đure Kokše (1922. – 2022.). Tim povodom Općinsko vijeće Općine Molve ovu godinu proglasilo je Godinom biskupa Đure Kokše.

Obilježavanje godišnjice započinje 17. svibnja, na Biskupov rođendan, a završava 26. studenog, na datum njegove smrti. Između tih datuma održat će se bogat duhovni i kulturni program: misna slavlja, dokumentarna izložba i znanstveni skup o biskupovu životu i radu, izložba umjetničkih djela iz biskupove kolekcije i još mnogo toga.

Biskup Đuro Kokša rođen je 17. svibnja 1922. u Molvama. Osnovnu je školu završio u Molvama, gimnaziju u Zagrebu gdje je započeo i filozofsko-teološki studij koji je završio u Rimu. Za svećenika je zaređen 1947. u Rimu, gdje je završio magisterij iz filozofije, teologije, crkvene povijesti i crkvenog prava te doktorat iz teologije. Od 1959. do 1979. bio je rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, a 1978. imenovan je pomoćnim zagrebačkim biskupom. Godine 1983. imenovan je kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga.

Osim kao svećenik, istaknuo se i kao veliki intelektualac te ljubitelj umjetnosti i kulture: objavio je nekoliko knjiga i pjesničkih antologija a bavio se i književnim radom i prevođenjem. Za života je sakupio bogatu zbirku umjetničkih slika i skulptura. Preminuo je 26. studenog 1998. godine.

Program su danas predstavili Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve, Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Zdravko Tuba, gvardijan samostana i župnik Župe Uznesenja BDM u Molvama i Mario Kolar, član organizacijskog odbora koji je bio i uvodničar u današnje predstavljanje.

Miljenko Hontić kazao je kako se na današnji dan rodio mons. Đuro Kokša. -Iz ovog malog podravskog mjesta imamo velike ljude. Vjerska zajednica je iznjedrila osobe koje nisu ostavile traga samo na vjerskom, već i na kulturno-društvenom području Hrvatske i svijeta. Najveći doprinos kulturi i svemu lijepome društvu svijeta učinila su dvojica zemljaka mons. Mađerec koji je prvi bio u Rimu kao rektor Zavoda sv. Jeronima, a naslijedio ga je mons. Đuro Kokša – rekao je Miljenko Hontić i osvrnuo se na brojne ljude koji su ostavili trag duhovnog ozračja u Molvama.

-Čudotvorni kip Majke Božje u Molvama okuplja žitelje i preko te pobožnosti i duhovnosti dolaze i plodovi. Ostavimo preko biskupa Kokše svijetli trag u ovome svijetu – poručio je.

Zdravko Tuba je kazao kako smo u Marijinom mjesecu.-Dan rođenja je i za Đuru bio prozor pod njezinim zagovorom da može učiniti velika djela. Današnjom svetom euharistijom bit će otvorena Godina Đure Kokše i nakon misa ispred njegove biste molitva. Marija Majka crkve je sljedeći događaj pred nama, duhovski ponedjeljak 6. lipnja i među nama će taj dan biti mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru. Taj dan će se okupiti i duhovna zvanja koja su rodom iz Molva. Bit će organizirana i dokumentarna izložba o Đuri Kokši u galeriji Molvarskog kruga u suradnji s Muzejom grada Koprivnice.

Najveća svetkovina je Velika Gospa i opet će među nama biti biskup Bože Radoš i bit će otkrivanje spomen ploče na kući rođenja biskupa Đure Kokše. Zatim ćemo 26. studenog organizirati znanstveni skup o životu biskupa Đure Kokše u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Očekujemo prisutnost rektora u Hrvatskom zavoda sv. Jeronima u Rimu – rekao je Zdravko Tuba i dodao kako će nazočiti brojni biskupi i gosti.

-Bit će organizirana i izložba umjetnina iz zbirke biskupa Đure Kokše i tu nam pomaže Zagrebačka nadbiksupija koja čuva te umjetnine – poručio je.

Zdravko Ivančan zahvalio je svima na organizaciji skupa. -Veliki čovjek iz malenog sela je bio mons. Đuro Kokša. Tako nije samo napisano, već je tako bilo i u djelima. Molve imaju dva biskupa i diče se svojom podravskom katedralom. Općinsko viječe s vijećnicima proglasilo je Godinu mons. Đure Kokše i čovjek će uvijek živjeti s nama i zato se prisjećamo njegova života. Imat ćemo nekoliko događanja tijekom godine, a spomen ploča će biti otkrivena na Veliku Gospu. Biskup ima velike zasluge što se osnovala Općina Molve 90-ih godina – rekao je načelnik i poželio da općina Molve ubuduće ima barem još jednog biskupa.

Partneri Godine biskupa Đure Kokše u Molvama: Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Varaždinska biskupija, Hrvatsko katoličko sveučilište, Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, Hrvatski državni arhiv – Odjel Depozit Zagrebačke nadbiskupije i Muzej grada Koprivnice.

molve-koksa-01 molve-koksa-02 molve-koksa-03 molve-koksa-04 molve-koksa-05 molve-koksa-06 molve-koksa-07 molve-koksa-08 molve-koksa-09 molve-koksa-10