Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac pozvala je u ponedjeljak premijera i resornog ministra da smijene državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matka Glunčića čije je izjave o rezultatima hrvatskih učenika na PISA istraživanju nazvala sramotnim, nemoralnim i diskriminatornim.

“Jučer je u jednoj emisiji na TV-u državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matko Glunčić komentirao poražavajuće i ispodprosječne rezultat hrvatskih učenika na međunarodnom PISA istraživanju i izjavio da u te rezultate ulaze prosječni rezultati: ‘Ne uzimamo samo najbolje. U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Kod nas su u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine’. Ta njegova izjava ne samo da je netočna već je sramotna, nemoralna i diskriminatorna”, poručila je Glasovac nakon zatražene stanke u Saboru.

Glunčić je, kazala je Glasovac, aludirao kako su krivci za ispodprosječne rezultate djeca pripadnici nacionalnih manjina i djeca s posebnim potrebama. A Hrvatska se, dodaje, opredjelila za sustav u kojem svako dijete ima jednake šanse.

“24 sata prošlo je od njegove izjave, a nitko – ni ministar obrazovanja niti premijer – nije reagirao. Znači li to da on nije iznio samo svoj osobni stav?”, upitala je.

Od resornog ministra i premijera, kaže, očekuje da smjene Glunčića, a ako se to ne dogodi to će, kaže, značiti da je on iznio stav vlade.

Kako Glunčić mora otići složio se i HNS-ovac Ivan Vrdoljak nazvavši njegove izjave sramotnima.

“Preporučio bih i premijeru i predsjednici države i predsjedniku Sabora da se ne bave čokoladama nego suštinom slobodne zemlje te da pod hitno traže njegovu ostavku… Netko tko kaže nešto tako nema što raditi, ne samo u ministarstvu obrazovanja, nego u obrazovnom sustavu. I manjine i djeca s posebnim potrebama bogatstvo su RH”, poručio je Vrdoljak.

Obraćanju Sabine Glasovac koja je usred saborske rasprave zatražila stanku zbog, kako je rekla, skandaloznih istupa Matka Glunčića, prethodilo je prepucavanje oko toga ima li i ili nema poslovničko pravo na stanku. Predsjednik Sabora Božo Petrov upozorio ju je kako je Klub SDP-a ujutro na početku zasjedanja, istu zatražio po drugoj temi te je zamolio Glasovac da sačeka sa svojim zahtjevom do poslijepodnevnog dijela zasjedanja što je naišlo na salvu neodobravanja SDP-ovaca, a pozivalo se i na stanku koju je u subotu u ponoć zatražio Ivan Pernar (Abeceda demokracije) usred rasprave o proračunu.

“Podržavam slobodu u Saboru. Molim vas za susretljivost da mogućnost za stanku koristite nakon prve pauze”, pozivao je predsjednik Sabora.

“Vi ste zadnja osoba koja bi trebala kršiti Poslovnik, a zastupnici u ime kluba imaju pravo tražiti stanku bez obzira što su je iskoristili Ne znam zašto to raditi osim ako ne želite spriječiti raspravu o skandaloznom potezu Matka Glunčića”, odgovorila mu je Glasovac.

“Mi koji smo u subotu bili do ponoći vidjeli smo da je gospodin Pernar u 23.25 tražio stanku, a predsjedavajući ju je odobrio. Pa zašto onda ne možemo sada?”, pitao je SDP-ov Mirando Mrsić.

Petrov je na kraju stanku ipak odobrio, no apelirao je na zastupnike da ograniče njihov broj.

“Ako ne ograničimo broj stanki onda se neće dogoditi da kvalitetno odradimo ono što treba odraditi. Ne govorim da ono na što vi želite upozoriti nije kvalitetno… Nadam se da ovaj radni dan neće završit na stankama i pauzama i kao nečija reklama”, zaključio je Božo Petrov.

(Hina)

fah