Vladin glasnogovornik Marko Milić rekao je u srijedu na N1 televiziji da će ministar financija Zdravko Marić o razlozima ostavke više reći sutra u izjavi prije ili nakon vlade, te ocijenio da Marićev odlazak nije uzdrmao vladu i vladajuću koaliciju rekavši da su one stabilne.

Marić je po Milićevim riječima premijera Andreja Plenkovića o namjeri odlaska izvijestio prije nekoliko tjedana te da je danas sudjelovao na užem kabinetu vlade, a tijekom dana obratit će se predstavnicima parlamentarne većine i predsjedništvu HDZ-a.

“Pred članovima vlade imao je emotivno izlaganje i rekao da mu je ova odluka teška” rekao je Milić, a što se tiče “razloga i okolnosti odlaska”  rekao je da će Marić sutra biti dostupan medijima za izjavu prije ili nakon sjednice vlade.

Rekao je da će vlada “nastaviti raditi dalje i funkcionirati kao i do sada” i dodao da je izbor Marićeva zamjene – Marka Primorca sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, “poruka stabilnosti i kontinuiteta”.

Najavio je da će njegovo imenovanje u vladu biti završeno do početka saborske ljetne stanke odnosno do 15. srpnja.

U međuvremenu, ministar Marić ići će u Bruxelles na Ecofin (Vijeće za ekonomske i financijske poslove, op.ur.) gdje će se dovršiti proces vezan za članstvo Hrvatske u europodručju. Odluka Ecofina očekuje se 12. srpnja.

Upitan je li Marić premijeru rekao razlog odlaska iz vlade, Milić nije konkretno odgovorio te poručio da se spusti lopta i ne “generira panika ni kaos”.

Milić ne smatra da je Marićev odlazak razlog za prijevremene izbore, ustvrdivši da se oporba “mora moliti Bogu da ne idemo na izbore” s obzirom na to u kakvom je stanju.

Rekao je da je Vlada zahvalna Mariću, ali da ide dalje i treba funkcionirati, jer su izazovi veliki, s izazovnom, ali ne katalizmičnom jeseni.

Na pitanje je li premijer Mariću zamjerio odlazak, odgovorio je da to i nije osobito važno.

“On je donio svoju odluku i mi ju poštujemo” (…) cijeneći sve što je kao izniman stručnjak i sjajan političar pridonio vladi”, rekao je.

Govoreći o izgubljenoj arbitraži Hrvatske koju je pokrenuo MOL u sporu u kojemu je tvrdio da vlada nije poštovala svoje obveze iz ugovora o plinskom poslovanju, rekao je da vijest o gubitku arbitraže nije cjelovito prenesena i da je odbijen velik dio MOL-ova zahtjeva te je potencijalna financijska šteta od 1,1 milijarde dolara smanjena na 184 milijuna eura, a sa zateznim kamata penje se na nešto iznad 200 milijuna dolara.

Kaže da je vlada legalist i prihvaća odluku arbitraže, ali će i dalje koristiti pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju te da isplata odštete MOL-u neće predstavljati veći problem za državni proračun.

Kada je riječ o eventualnom novom paketu pomoći građanima i gospodarstvu zbog poskupljenja, rekao je da će vlada “biti uz građane i gospodarstvo dokle god je potrebno”, no da vlada nije jedini akter na tržištu i da dio tereta moraju podnijeti i drugi.

U tom kontekstu, najavio je nastavak razgovora s malim distributerima goriva, a njihovu najavu zatvaranja crpki smatra metodom pritiska. Smatra da vladina uredba o veleprodajnim cijenama goriva nije udar na egzistenciju mailh distributera, nego će utjecati na njihovu zaradu.