Rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze trajat će cijelu 2024. godinu, rekao je glasnogovornik izraelske vojske u obraćanju trupama povodom Nove godine.

„Izraelska vojska mora planirati unaprijed jer ćemo biti pozvani na dodatne vojne zadatke kroz cijelu ovu godinu”, rekao je u nedjelju navečer Daniel Hagari.

Istaknuo je kako će deseci tisuća rezervista biti potrebni za nastavak rata, no da će i dio njih pauzirati od sukoba kako bi se pripremili za „dugotrajne borbe”.

Izrael je mobilizirao 300 tisuća rezervista za rat, što je oko 10 do 15 posto radne snage cijele države. Dio njih brzo je otpušten, no vladini izvori tvrde kako njih između 200 i 250 tisuća i dalje služi jer su odsutni s posla ili sa sveučilišta.

„Dio rezervista će se ovaj tjedan vratiti svojim obiteljima i poslu”, rekao je Hagari, što će im „omogućiti da povrate snagu” za aktivnosti u 2024. godini. Vojska trenutno planira raspoređivanje svojih trupa u narodnim mjesecima, kazao je glasnogovornik na izmaku godine.

Izrael i Pojas Gaze ušli su u 2024. bez stanke u borbama. Izraelska vojska nastavila je intenzivne topničke napade na palestinski teritorij gdje je u novogodišnjoj noći poginulo najmanje 24 ljudi, po Hamasu, a ta je islamistička organizacija ispaljivala rakete na Tel Aviv i jug Izraela.

Sirene su se oglasile u više dijelova Izraela, a novinari su u Tel Avivu vidjeli kako sustavi za proturaketnu obranu presreću rakete točno u ponoć.

Ljudi koji su slavili Novu godinu na ulici, bježali su u skloništa, ali dio njih je nastavio slavlje.

Brigade Ezedin al-Kasam, oružano krilo palestinskog islamističkog pokreta Hamasa, na vlasti u Gazi, preuzele su odgovornost za napade u videu objavljenom preko društvenih mreža.

Proslava Nove godine bila je suzdržanija nego obično u Izraelu, čak i u Tel Avivu, glavnom gradu slavlja, gotovo tri mjeseca od napada Hamasa na izraelski teritorij 7. listopada nakon kojeg je Izrael pokrenuo rat, a brojni su taoci i dalje zatočeni u Pojasu Gaze koja je pod opsadom i u teškoj humanitarnoj situaciji.