Koprivničko-križevački župan, Darko Koren uručio je u četvrtak ključeve novog, 1,15 milijuna kuna vrijednog medicinskog vozila ravnateljici Zavoda za hitnu medicinu, Zlatici Kučko-Gudelj.

Riječ je o jedinstvenom vozilu u Hrvatskoj jer posjeduje posebna medicinska nosila koja se tek jednim pritiskom na određeni gumb sama pokreću. Ovime Zavod za hitnu medicinu broji 28 vozila.

Koprivničko-križevački Zavod za hitnu medicinu pod novim vodstvom, župan Koren: ‘Njezine kompetencije će zadovoljiti sve ono što ta funkcija iziskuje’ – Prigorski.hr

DSC_7798

– Županija neprestano omogućava sredstva za osnovno funkcioniranje, opremu i vozila, a definitivno su tu i kadrovi koji su iznimno kvalitetni – napomenula je uvodno nova ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu.

DSC_7815

O samom vozilu više informacija je rekla dosadašnja vršiteljica dužnosti, dr. Valerija Bartolić rekavši kako je novo vozilo nabavljeno uz pokroviteljstvo Županije te je prvo takve vrste u Hrvatskoj.

– Nabava je počela u studenom prošle godine, a njegova cijena je 1.150.000. Od toga, oko 900 tisuća je iz decentraliziranih sredstva, dok je županija dodala oko 200 tisuća, a 30-ak tisuća je još naših, vlastitih sredstva. Ovo je prvo ovakvo vozilo u Hrvatskoj, zato što ima pogon na sva četiri kotača, automatski mjenjač, a i ono što je novije su “powerload nosila”, koja su na automatski pogon – navela je Bartolić.

DSC_7847

Inače, prema provedenoj analizi rada timova hitne pomoći, odnosno djelatnika koji dižu, spuštaju i voze nosilima pacijente, pokazalo se kako u godini dana ‘prebace’ tereta jednakog težini čak dvaju Eiffelova tornja, što je oko 20 tisuća tona!

koren

– Ovakvo vozilo je osnovni alat i temelj za djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu i smatram da se puno ulaže u ovaj sektor zdravstvenog sustava. Prosječna starost vozila je dvije do tri godine što nema niti jedan Zavod u Hrvatskoj. Dodajući tome i činjenicu da je ovo vozilo prvo takve vrste u Hrvatskoj, to govori samo po sebi dovoljno o tome koliko skrbimo pružiti nivo zdravstvene skrbi koji je potreban našem stanovništvu – rekao je župan Koren.

Dodao je kako će se ovaj proces kontinuirano nastaviti i dalje.

DSC_7832

Vladimir Grubišić, predstavnik tvrtke Stryker, proizvođača nosila rekao je kako se ovdje radi o najnovijem stretcher-u koji radi sve sam te zbog kojeg djelatnici više neće podizati pacijente.

– Podiže se i spušta sam te uvlači pacijenta u vozilo. Podiže 270 kilograma te će uvelike olakšati posao medicinskim djelatnicima – kazao je.

Današnjoj primopredaji vozila još su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijska pročelnica Maja Blažek, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova te djelatnici Zavoda za hitnu medicinu KKŽ.