Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas boravi u prvom službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji, a nakon sastanka u Županijskoj upravi na kojemu se razgovaralo o EU projektima i mogućnostima financiranja, posjetio je koprivničku Opću bolnicu „Dr. Tomislav Bardek“.

U pratnji ministra bili su ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ivan Bota, glavna savjetnica Anđela Tadić, glasnogovornica Nataša Pavić i viša stručna savjetnica Biljana Kovač, a u bolnici su ih dočekali župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, saborski zastupnik Darko Sobota, županijski pročelnici Melita Ivančić, Ana Mušlek i Darko Masnec, ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić, zamjenica ravnatelja Biljana Marković, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Željko Odobašić, pomoćnica ravnatelja bolnice za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Ružica Evačić te ostali suradnici.

Ravnatelj Devčić ministru je poželio dobrodošlicu te mu je predstavio realizirane projekte sufinancirane sredstvima Europske unije, a govoreći o planovima za budućnost, spomenuo je projekt Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, koji je vrijedan 10,3  milijuna eura, a za koji je izrađena projektno-tehnička dokumentacija te je prijavljena građevinska dozvola.

Drugi najavljeni projekt je rekonstrukcija i dogradnja bolničke ljekarne, koja je vrijedna 3,3 milijuna eura, a završeno je idejno rješenje koje uključuje nabavu robotiziranog skladišta lijekova, dogradnju prostora za centralnu pripremu citostatika i implementaciju sustava cijevne pošte za cijelu bolnicu.

Treći projekt u planu je rekonstrukcija i obnova postojećeg bolničkog objekta na Šoderici – Edukacijskog trenažnog centra, a procijenjeni iznos je 200 tisuća eura.

„Ovih smo dana završili sedmogodišnji ciklus velikog ulaganja europskih sredstava u krugu koprivničke bolnice, počevši s projektom dnevnih bolnica i ciklusom energetske obnove, a ukupni iznos tog ulaganja je gotovo 13 milijuna eura. Hvala Ministarstvu na podršci i suradnji, a u narednom vremenu imamo dosta planova te vjerujem da će ovaj posjet dodatno doprinijeti dinamici njihove realizacije“, istaknuo je ravnatelj Devčić.

Župan je kazao kako aktualni projekti energetske obnove koprivničke bolnice i izgradnje Centra kompetentnosti na najbolji način pokazuju uspješnost povlačenja EU sredstava u našoj Županiji te dodao:

“Današnji posjet ministra bio je prilika da razmijenimo korisne informacije, a upravo ovdje u krugu bolnice svjedočimo pozitivnoj transformaciji objekata pomoću EU sredstava. U svim smo projektima imali apsolutnu podršku Ministarstva te zahvaljujem ministru i svima s kojima surađujemo te vjerujemo da će se to nastaviti i dalje. Imamo puno planova za budućnost, prvenstveno kroz Razvojni sporazum Sjever, a obzirom na vrijednost i količinu investicija na ovom području, vjerujem da možemo biti optimistični.“

Ministar je naglasio kako je sastanak u Županijskoj upravi bio iznimno produktivan te kako su se osvjedočili da Županija realizira cijeli niz projekata iz EU fondova čime se pokazuje kapacitet Županijske uprave i njezinih institucija, prvenstveno PORA-e.

Ponovio je kako je u posljednjih šest godina u Županiju stiglo 470 milijuna eura europskih sredstava, ponajviše u područje energetske obnove, prometa i obrazovanja. Izrazio je zadovoljstvo prezentiranim projektima koprivničke bolnice, kao i onima koji se planiraju realizirati iz nove financijske perspektive te dodao:

„Danas smo ovdje kako bi pružili informacije koje imamo i time pomogli i Županiji i ustanovama da se što bolje pripreme za projekte i natječaje koji se pripremaju iz EU fondova, preko kojih je dostupno 95 milijardi eura. Važno je identificirati izvore financiranja za razne projekte, a bez kvalitetne pripreme i zajedništva s jedinicama regionalne i lokalne samouprave ne možemo biti uspješni u povlačenju EU sredstava. Ova bolnica primjer je uspješnog ulaganja po mnogo pitanja, a prije svega tu mislim na energetsku obnovu koja će zdravstvene usluge učiniti još kvalitetnijima, a objekte energetski učinkovitijima. Čestitam bolnici na investicijama za koje je bilo potrebno mnogo truda, jer, iako su sredstva na raspolaganju, mnogo toga ovisi o kapacitetima ljudi koji prijavljuju i realiziraju projekte. Pred nama je mnogo novina, vjerujem da ćemo i nadalje ostvarivati pozitivne priče i da će se standard građana još više poboljšati. Kao država značajno napredujemo na pogon EU fondova i pred nama je razdoblje koje će obilježiti brojna ulaganja i zato je važno da smo spremni i da zajedničkim snagama pripremamo projekte.“

Nakon obilaska projekata OB Koprivnica, ministar i župan su sa suradnicima posjetili Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji u Obrtničkoj školi Koprivnica.

Tamo su ih dočekali ravnatelj Obrtničke škole Zlatko Martić sa suradnicima, kao i ravnatelj Srednje škole Koprivnica Mario Latin. Obilasku Centra pridružili su se i saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić te ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Melita Birčić.

Voditelj projekta i županijski pročelnik Darko Masnec ministru je prezentirao kako je svrha ovog projekta, koji je vrijedan preko 10 milijuna eura i većinom je financiran EU sredstvima, unapređenje infrastrukture u strukovnom obrazovanju iz podsektora elektrotehnike i računalstva u skladu s potrebama tržišta rada.

Kroz Centar je stvorena nova paradigma i uvjeti za moderno srednje strukovno obrazovanje 21. stoljeća, a Obrtnička škola Koprivnica i Strukovna škola Đurđevac dobile su mjesta izvrsnosti s ukupno 300 metara kvadratnih rekonstruiranog i dograđenog prostora.

Novi su prostori opremljeni najmodernijom opremom koja je istovjetna onoj u industrijom sektoru, a cilj je skratiti proces od obrazovanja do uključenja na tržište rada te se prilagoditi potrebama regionalnog gospodarstva. Kao i u drugim projektima, PORA je pružila stručnu i tehničku pomoć u pripremi i prijavi projekta.

Ministar, župan i ostali gosti obišli su prostore učionica i praktikuma, upoznali se sa suvremenom opremom te planovima za daljnji razvoj Centra, prije svega kroz drugu fazu projekta – Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu, gdje se nabavlja oprema te se educiraju nastavnici.

erlić kc (1) erlić kc (2) erlić kc (4) erlić kc (6) erlić kc (7) erlić kc (8) erlić kc (9) erlić kc (10) erlić kc (11) erlić kc (12) erlić kc (13) erlić kc (16) erlić kc (19) erlić kc (23) erlić kc (28) erlić kc (34) erlić kc (35) erlić kc (37) erlić kc (38) erlić kc (39) erlić kc (40) erlić kc (41) erlić kc (42) erlić kc (43) erlić kc (44) erlić kc (46) erlić kc (48)cekom (1) cekom (2) cekom (3) cekom (4) cekom (5) cekom (6) cekom (9) cekom (10) cekom (11) cekom (12) cekom (13) cekom (14)