Ocjenjivači iz Hrvatske i Mađarske danas u križevačkom hotelu Kalnik ocjenjuju vina u sklopu Međunarodne izložbe Križevačkih goric 2022.

Predsjednik Udruge “Bilikum” Denis Maksić rekao namje kako je prva izložba održana dvije godine prije osnivanja Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

-Izložbe se konstantno održavaju od 1997. godine do danas usprkos pandemiji uspjeli smo u  skromnijim uvjetima održati tradiciju. Na taj način vinarima odajemo počast, ocjenjujemo vino i dajemo im nagrade za njihove zasluge u radu. Zaprimljeno je 139 uzoraka, a ove godine se možemo pohvaliti da su uzorci osim iz Hrvatske , iz Mađarske, Slovačke i Rumunjske. Vjerujem da će i ubuduće biti tako i da će izložba prelaziti granice Lijepe naše. Želja nam je da imamo međunarodnu izložbu regionalnog karaktera i da nam dođu vina s tih izložbi koje su ostvarila dobre rezultate.

Ove godine se izložba vina održava u sklopu europskog projekta Vinske ceste Križevci – Kalnik – Orehovec, riječ je o projektu prekogranične suradnje pa imamo i tri ocjenjivača iz Mađarske. Ostali ocjenjivači su iz Hrvatske sa završenim ispitom za ocjenjivača.

Plan je da najbolji vinari prime nagrade 4. lipnja u 18 sati u sklopu Križevačkog velikog spravišča, a nakon toga će se održati “Večer vina i čvaraka” gdje će svi posjetitelji moći kušati sva pristigla vina na izložbu – rekao je Maksić.

DSC_8786 DSC_8789 DSC_8790 DSC_8791 DSC_8794 DSC_8832 DSC_8834 DSC_8841 DSC_8842 DSC_8844 DSC_8850