Pčelarsko društvo Križevci proslavilo je u petak svoj 50. rođendan. U križevačkom hotelu “Kalnik” na svečanosti su nazočila 43 člana, a predsjednik Tihomir Tkalčec uvodno je pozdravio dekanicu Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marcelu Andreatu-Koren, predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Dražena Koceta, ispred Koprivničko-križevačke županije Denisa Maksića te ispred HAPIH-a Andreju Babić.

Radno predsjedništvo radilo je u sastavu Tihomir Tkalčec, Tomislav Petrus i Zoran Ježić. Zapisničarka je bila Mihaela Truščec Švagelj, a ovjerovitelji zapisnika bili su Valent Švagelj i Ivica Ivšić. Verifikacijska komisija radila je u sastavu Marin Videković, Mladen Bukal i Ivica Furmeg.

Denis Maksić uputio je pozdrave u svoje i u ime koprivničko-križevačkog župana Darka Korena. -U Županiji imamo nekoliko programa za pojedince i za Društvo. Početkom travnja bit će program za sufinanciranje kroz koji ćete moći vratiti 30 posto sredstava. Na javni poziv moći ćete se javiti samo digitalnim putem. Čestitam vam i na tome što ste se odlučili za ocjenjivanje gvirca i na tome ćemo vam pomoći. Sufinanciranje možete ostvariti i kroz ekološku proizvodnju i ovi programi vrijede za 2023. godinu – rekao je Maksić.

Direktorica Destinacijske agencije Križevci Gordana Kapor kazala je kako vjeruje da će se realizirati jedna lijepa turistička suradnja. -Zanima me vaša proizvodnja gverca, na sastanku smo razvili puno ideja i vjerujem da ćemo se družiti i predstaviti na Spravišču na jedan drugačiji način – kazala je direktorica i čestitala na 50. rođendanu.

Andreja Babić uputila je čestitke ispred laboratorija HAPIH-a. -Želim vam zahvaliti na prošloj godini, jer ste iskazali povjerenje na ispitivanju kvalitete meda. I za laboratorije je prošla bila rekordna godina, imali smo oko 1200 uzoraka meda na ispitivanju, a kontrola kvalitete meda nam je samo jedan dio posla. Većinu vas poznajem i za sva pitanja koja imate stojim na raspolaganju – kazala je Babić i dodala kako pčelari u ponudi HAPIH-a imaju i brzu analizu utvrđivanja antibiotika i pesticida u medu.

Dražen Kocet uputio je pozdrave u ime Hrvatskog pčelarskog saveza. -Mi pčelari za dobre košnice kažemo da grmi, a Pčelarsko društvo križevci je za primjer svima drugima po aktivnostima svih 50 godina. Pčelarstvo je u ovom kraju imalo uvijek jake i poznate pčelare i vjerujem da će ih ubuduće biti još i više. Hrvatski pčelarski savez trudi se osigurati što bolje uvjete i financijsku situaciju i kod potpora i kod prodaje – poručio je predsjednik.

U izvještaju za 2022. godinu, predsjednik Društva Tihomir Tkalčec rekao je kako su u protekloj godini ostvarili većinu planova istaknuvši nabavku pogača za pčele za članove s područja Križevaca i Općine Sveti Petar Orehovec, uz sufinanciranje gradske i općinske lokalne uprave.  -Medna sezona je bila dobra, osim kolovoza koji je bio sušan – istaknuo je između ostalog predsjednik napomenuvši kako se Društvo planira uz gverc predstaviti na Križevačkom velikom spravišču.

Sva izvješća usvojena su jednoglasno, a na kraju svečanosti uručena su priznanja članovima i institucijama. Donosimo djelić atmosfere.

pcelari-01 pcelari-02 pcelari-03 pcelari-04 pcelari-05 pcelari-06 pcelari-07 pcelari-08 pcelari-09 pcelari-10 pcelari-11 pcelari-12 pcelari-13 pcelari-14 pcelari-15 pcelari-16 pcelari-17 pcelari-18 pcelari-19 pcelari-20 pcelari-21 pcelari-22 pcelari-23 pcelari-24 pcelari-25 pcelari-26 pcelari-27 pcelari-28 pcelari-29 pcelari-30 pcelari-31 pcelari-32 pcelari-33 pcelari-34 pcelari-35 pcelari-36 pcelari-37 pcelari-38