Na gastro-turističkoj priredbi Dani Svete Ane i Dan zlevanke, brojni posjetitelji nekoliko su puta uvećali najmanje i turistički najeksponiranije đurđevačko prigradsko naselje Svetu Anu. Jedna je to u nizu priredbi s kojom vrijedni Svetojančani tradicionalno slave svetu Anu, svoju nebesku zaštitnicu.

Na prostoru oko vodenice sve je vrvilo posjetiteljima. Poslastice od starinskih sorti kukuruza mljevenog u vodenici bilo je dovoljno za sve jer su članice Udruge žena Svetojanke vrijedno pripremale kolače od ranih jutarnjih sati.

Miješana od kukuruznog brašna izmljevenog na vodeničnom kolu uz potok Svetojančan te izmiješana vodom s izvora kojem Svetojančani pripisuju okrepljujuća svojstva, zlevanka je najpoznatiji svetojanski gastronomski proizvod.

Svetojansku zlevanku i organizatore manifestacije pohvalio je i gradonačelnik Hrvoje Janči te predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, koji su se pridružili Svetojančanima i brojnim gostima u obilježavanju Dana Svete Ane.

Na zlevanku su organizirano došli i brojni rekreativci na biciklima koji su se u organizaciji Turističke zajednice Grada Đurđevca u 10,00 sati s Trga sv. Jurja uputili prema Svetoj Ani. Neki od posjetitelja su se okušali i u ribolovu na potoku kod vodenice. Za dobru atmosferu pobrinuo se Tamburaški sastav Podravski mužikaši.

– Ovo su 15. po redu Dani zlevanke koji se održavaju kod vodenice u Svetoj Ani. Došle su nam i brojne prijateljske udruge. Osim zlevanke, za goste smo pripremili fiš paprikaš i grah u čijoj su pripremi sudjelovali mještani Svete Ane– rekao je predsjednik Mjesnog odbora Veljko Miletić.

Sudeći po podijeljenim porcijama graha i fiš paprikaša te 20 velikih tepsija ispečenih slasnih zlevanki, organizatori Dana zlevanke svetojanski Mjesni odbor i Udruga žena Svetojanke mogu biti zadovoljni.

Posjetitelji su imali priliku uživati u vožnji kočijom i na quadovima, a najmlađi su uživali u skakanju i igranju na napuhancima.

Dani zlevanke nastavljaju se u petak, 22. srpnja Otvorenjem vatrogasnog doma i Svečanom sjednicom Mjesnog odbora Svete Ane, te Svetom misom u nedjelju, 24. srpnja s početkom u 11,00 sati.

svetojanska2 svetojanska

DSC_5574 DSC_5575 DSC_5577 DSC_5580 DSC_5581 DSC_5582 DSC_5585 DSC_5586 DSC_5587 DSC_5588 DSC_5591 DSC_5594 DSC_5596 DSC_5597 DSC_5603 DSC_5606 DSC_5607 DSC_5608

dani zlevanke sveta ana (7)

Prve goste dočekali su zvukovi i pjesma Tamburaškog sastava Podravski mužikaši.

– Pripremljena od kukuruznog brašna izmljevenog na vodeničnom kolu uz potok Svetojančan te izmiješena vodom s izvora kojem Svetojančani pripisuju okrepljujuća, pa i afrodizijačka svojstva, zlevanka je najpoznatiji svetojanski gastronomski proizvod. Njome se članice Udruge žena Svetojanke ponosno predstavljaju na svim turističkim sajmovima i rado je nude svim posjetiteljima Svete Ane – rekla je za gradske stranice predsjednica Udruge žena Svetojanke Natalija Miletić ususret manifestaciji.

dani zlevanke sveta ana (13)

 

Posjetitelji će tijekom dana moći uživati u vožnji kočijom i na quadovima, a osigurana je i zabava za najmlađe, besplatni napuhanci i mini quadovi.

Dani zlevanke nastavljaju se u petak, 22. srpnja Otvorenjem vatrogasnog doma i Svečanom sjednicom Mjesnog odbora Svete Ane, te Svetom misom u nedjelju, 24. srpnja s početkom u 11 sati.

dani zlevanke sveta ana (1) dani zlevanke sveta ana (17) dani zlevanke sveta ana (16) dani zlevanke sveta ana (15) dani zlevanke sveta ana (14) dani zlevanke sveta ana (12) dani zlevanke sveta ana (11) dani zlevanke sveta ana (10) dani zlevanke sveta ana (9) dani zlevanke sveta ana (8) dani zlevanke sveta ana (6) dani zlevanke sveta ana (5) dani zlevanke sveta ana (4) dani zlevanke sveta ana (3)