Radionica u sklopu projekta „One Sun Connecting North and South“ uz predstavljanje aktivnosti Grada Križevaca održana je danas u Kinu Križevci.

Na radionici su predstavljene aktivnosti Grada Križevaca koje su provedene u smjeru energetski neovisnog grada do 2030. godine.
U nastojanjima da do 2030. godine postane energetski neovisan grad, Grad Križevci posljednjih nekoliko godina ulaže velike napore, ali i financijska sredstva u obnovljive izvore energije. Od prvih sunčanih elektrana na krovovima Razvojnog centra i tehnološkog parka te Gradske knjižnice „Franjo Marković“ financiranih od strane građana, sufinanciranja projektne dokumentacije, opreme i izgradnje sunčanih elektrana na obiteljskim kućama za građane grada Križevaca, izgradnje sunčanih elektrana na javnim zgradama u sklopu projekta „One Sun Connecting North and South“ pa do izgradnje solarne elektrane na zgradi Komunalnog poduzeća Križevci i velike solarne elektrane snage gotovo 7 MW.

Što to znači u brojkama, što je sve do sada napravljeno te koliko je još solarnih elektrana potrebno izgraditi predstavljeno je na radionici.

-U rekordnom smo roku prikupili sredstva ulaganja u Zadrugu ZEZ Sunce za izgradnju fotonaponske elektrane na Gradskoj tržnici, koja je prvenstveno posvećena građanima. Iznimno mi je drago da su građani Križevaca i okolice prepoznali priliku uložiti u obnovljive izvore energije. Pozivam i ostale gradove da slijede taj put, jer to je način kako možemo vrijedne resurse dati u ruke našim građanima – rekao je gradonačelnik Mario Rajn te zahvalio partnerima na projektu „One Sun Connecting North and South“.

Ivana Dubravec, savjetnica za energetsku učinkovitost, zaštite okoliša i prostorno uređenje kazala je kako trenutno u gradu ima 1 megavat snage elektrana na obiteljskim kućama. Od toga 135 su financirane sredstvima grada, 156 je izgrađenih elektrana, a 113 od tih izgrađenih je sufinancirano sredstvima grada. Što se tiče pravnih subjekata to je ukupno 67 megavat snage na 30 objekata, od toga 14 tvrtki, 5 škola, 5 javnih zgrada, 4 OPG-a i jedan obrt.

-Krajem ove godine i sredinom 2025. godine očekujemo da ćemo imati 8,5 megavat snage ukupno instaliranih. Do 2030. treba nam 24 megavat solara da bismo pokrili potrošnju od 30 gigavat sati. Ako od danas do 2030. napravimo 1000 novih elektrana na obiteljskim kućama čija bi prosječna snaga bila 5 kilovata, to će nam biti dodatnih 5 megavata snage i onda nam treba još 10,5 megavat iz neintegriranih sunčanih elektrana na tlu, većih snaga i dimenzija. Tada bismo postali energetski neovisan grad – kazala je Dubravec.

Projekt je financiran iz norveškog mehanizma, vrijednost je bila nešto veća od milijun eura, a uključeno je 16 gradova i općina. Cilj je povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora, ali isto tako jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata. REA Sjever je prijavitelj i voditelj projekta s parterima. Križevci je u sklopu projekta izgradio 6 elektrana na javnim zgradama, Centru za odgoj i obrazovanje, na zgradi dječjeg vrtića, na obje sportske dvorane, na zgradi Crvenog križa i na zgradi Osnovne škole Vladimir Nazor.

Dubravec je pojasnila i kako građani mogu doći do svoje vlastite elektrane. -Tko ne želi čekati poziv za sufinanciranje, uvijek se može javiti na bilo koji javni poziv, prije svega Javni poziv za poticanje energetske učinkovitosti grada, koji je objavljen 1. veljače ove godine – zaključila je Dubravec te naglasila kako grad i dalje sufinancira postavljanje toplinske izolacije na tavane i postavljanje elektrana za ranjive skupine građana.

radionica (1) radionica (2) radionica (3) radionica (4) radionica (5) radionica (6) radionica (7) radionica (8) radionica (10) radionica (11) radionica (12) radionica (14) radionica (15) radionica (16) radionica (17) radionica (18) radionica (19) radionica (20) radionica (21) radionica (22) radionica (23) radionica (24) radionica (25) radionica (26) radionica (27) radionica (29) radionica (30) radionica (31) radionica (32)