[FOTO] Na Spomen području Danica u Koprivnici položeni vijenci i otkrivena ploča kulturnog dobra Hrvatske

15. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [FOTO] Na Spomen području Danica u Koprivnici položeni vijenci i otkrivena ploča kulturnog dobra Hrvatske


Na Spomen području Danica u Koprivnici jutros je svečano otkrivena ploča s oznakom kulturnog dobra Republike Hrvatske koju dodjeljuje Ministarstvo kulture, a sve u sklopu svečanog skupa Jedan dan sjećanja na logor “Danica”.

Ovaj svečani skup organizirali je Ministarstvo kulture, Grad Koprivnica i Muzej grada Koprivnice. Uz otkrivanje spomen ploče, položeni su i vijenci pokraj spomenika za sve poginule.

– S obzirom da Koprivnica, Koprivničanke i Koprivničanci i povijest ovoga grada koja počiva na otvorenosti, dijalogu, zajedništvu i prihvaćanju različitosti moram reći da nam jako puno znači što ovaj prostor nekadašnjeg logora Danica konačno dobiva svoju zasluženu ulogu u društvu. To je da bude jedno mjesto velikog digniteta i pijeteta prema svim onim žrtvama koje su pale od fašističke i ustaške ruke – istaknuo je Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice.

Dodao je kako je ovo samo početak, te da postoje veliki planovi za ovo područje.

Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice istaknuo je zadovoljstvo što je danas na Spomen području Danica napokon stavljena jedna službena oznaka.

– Proteklih godina pitali smo se, brine li država o ovakvim mjestima. Imamo sigurnu potvrdu da o ovakvim mjestima i ovom mjestu brine ne samo lokalna zajednica nego i država. Vjerujem da ćemo u jednom razumnom razdoblju ovaj prostor moći pretvoriti u jedan kvalitetniji prostor u kojem će mladi ljudi moći vidjeti što je bila prošlost – rekao je Pal.

Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice kazao je kako 15. travnja nije datum koji bi se trebao slaviti, ali da ga svakako treba obilježavati na primjeren način.

– Danas smo se ovdje okupili iz dva razloga. Prvi je otkrivanje ploče s oznakom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kao prve takve i jedne u Koprivničko-križevačke županije, ali i Podravine. Drugi je simboličko odavanje počasti svim žrtvama koje su dale svoje živote kako na ovom prostoru tako i na drugim prostorima – rekao je Čimin.

Naglasio je kako je važno to što će danas razgovarati na koji način Ministarstvo kulture i Grad Koprivnica vide ovaj prostor.

– Svjedoci smo lošeg održavanja ovog prostora. On je u ovakvom obliku održavan posljednjih 30-tak godina i čini nam se kako je vrijeme da ga dignemo na jednu višu razinu – zaključio je Čimin.

prigorski.hr

Facebook Comments