Povodom blagdana Svete Barbare Kulturno umjetnička udruga „Magda i Luisa“ iz Madžareva i Pučko otvoreno učilište Novi Marof organiziraju međunarodnu radionicu izrade cvijeća od krep papira.

Voditelji radionice bit će bračni par Mikša, Verena i Zvonko, iz Dornave u Sloveniji, uz članove Turističkog društva „Breza“ iz Pragerskog. Radionica će se održati 4. 12. 2023. godine s početkom u 17.00 h u Maloj dvorani Kulturnog centra “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu.

Izrada kinča, tradicijskog ukrasa za bor, nekad je u novomarofskom kraju započinjala upravo na blagdan Svete Barbare stoga se radionicom nastoji oživjeti interes za izradom kinča te upoznati vještine izrade cvijeća od krep papira izrađivača s drugih područja. Kinč je bio ukras izrađen od raznobojnog papira u obliku cvijeća, kuglica i lančića.

Papirnati ukras dodatno se mogao ukrasiti i zrncima kukuruza, graha te osušenim stabljikama pšenice ili raži. U daljoj prošlosti izrada kinča imala je širi društveni značaj jer je doprinosila slobodnijem druženju mladih i njihovom boljem međusobnom upoznavanju.

Svake večeri od blagdana Svete Barbare do Badnjaka mladež bi se okupljala u jednom domaćinstvu i zajedno uz molitvu i pjevanje adventskih pjesama izrađivala kinč.

Suncokreti TD Breza