U Rugvici je svečano proslavljena obljetnica osnutka HDZ-a Zagrebačku županije uz nazočnost preko 500 članica i članova HDZ-a te državnog i stranačkog vrha. Vrh stranke predstavljali su: zamjenik predsjednika i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednica Zdravka Bušić, glavni tajnik Krunoslav Katičić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, međunarodni tajnik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” Miljenko Filipović, član Predsjedništva stranke Krešimir Ačkar i Anđelko Stričak, predsjednik Mladeži Maksimilijan Šimrak i zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak.

Mato Čičak, načelnik Rugvice i formalni domaćin obilježavanja 34. obljetnice HDZ-a naglasio je kako HDZ već desetak godina upravlja Rugvicom.

“Tada je bilo jako teško biti načelnikom, no cijela ta priča u našim općinama sada je puno bolja zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, koja nam je svima omogućila niz razvojnih projekata. Sada je lijepo biti načelnik jedne općine.”-rekao je Čičak.

DAR04442

Damir Sesvečan, predsjednik ŽO zajednice Utemeljitelja HDZ-a Zagrebačke županije rekao je kako je prva organizacija HDZ-a na području Zagrebačke županije osnovana 19. prosinca 1989. u Krašiću.

“Za našu županijsku organizaciju to je iznimno važan datum. Ta osnivačka skupština bila je održana četiri dana prije osnivanja HDZ-a u Gradu Zagrebu, dok su ostale osnivačke skupštine održane tijekom veljače i ožujka 1990. Iako smo doživljavali pritiske i prijetnje tadašnje komunističke vlasti, omasovili smo članstvo i proširili organizaciju brojnim ograncima.”-naglasio je Sesvečan.

DAR04514

Obljetnici je prisustvovao i Željko Turk, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnik Zaprešića.

“Ovakve obljetnice lijepa su prilika da se svi zajedno prisjetimo utemeljitelja stranke, kao i branitelja, bez kojih ne bi bilo hrvatske države. Prošle su 34. godine od utemeljenja najveće, najbolje i najmnogobrojnije stranke u Hrvata. I dalje vidim smiješak na vašim licima. Mi to zaslužujemo i nosimo u svojim srcima. Istaknuo bih kako HDZ od 34 jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije vlast obnaša u njih 20, ali ne da vlada nego kako bi naši ljudi služili svojim žiteljima.”-rekao je Turk

DAR04581

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora i član predsjedništva HDZ-a naglasio je kako treba iskazivati zahvalnost onim ljudima koji su prije 34 godine ušli u stvaranje stranke, a kasnije i samostalne i suverene Republike Hrvatske.

“Sve to treba povezati s onime što imamo danas. Ne smijemo zaboraviti kako je tadašnji predsjednik Saveza komunista Hrvatske Ivica Račan nazvao “HDZ strankom opasnih namjera”. To i danas slušamo od njegovih nasljednika. Naravno, da ih i danas smeta što smo stranka demokršćana, narodnjaka, što poštujemo hrvatski identitet, tradiciju i vjeru. Sve su to vrijednosti, koje su Hrvate kroz povijest očuvale.”-rekao je Jandroković

DAR04612

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH i međunarodni tajnik HDZ-a također je prisustvovao obljetnici.

“Hrvatska je predvođena HDZ-ovom Vladom napravila velike iskorake za naše građane. Jedna smo od četiri europske države koja je postala punopravni partner u programu Global Entry što za naše građane koji putuju u SAD znači najviši stupanj povjerenja u putnike. Prema Glob Peace indeks RH pripada kategoriji najsigurnijih zemalja na svijetu, a nedavno smo proglašeni i najsigurnijom zemljom za noćne šetnje. Sve su to rezultati predanog rada, a HDZ je unatoč brojnim negodovanjima oporbe “itekako tu”.”-rekao je Božinović.

DAR04556

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a rekao je kako je ovo je sjećanje na  utemeljitelja i prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

“Ovo je sjećanje i na sve naše vrijedne članice i članove, na sve naše hrabre hrvatske branitelje koji su svoj doprinos dali za slobodu koju danas imamo. Naši utemeljitelji prije 34 godine prepoznali su taj ključni trenutak u našoj povijesti i omogućili su nam slobodu. Osim toga, tada su postavljeni temelji i smjer našega djelovanja. Čuvajmo naše vrijednosti, naše obitelji, naše demokršćanstvo, našu državotvornost i naše domoljublje, odgovarajući pri tome na sve izazove s kojima smo bili suočeni.”-rekao je Medved

DAR04647

Po završetku programa glavni tajnik Krunoslav Katičić, zamjenik predsjednika Tomo Medved, predsjednik ŽO HDZ-a ZGŽ Željko Turk i tajnik ŽO HDZ-a ZGŽ Mato Čičak uručili su članske iskaznice novim članovima

DAR04547 DAR04539 DAR04527 DAR04486 DAR04478 DAR04471 DAR04464 DAR04462