Sjednica Općinskog vijeća općine Dubrava održana je večeras u prostorijama Kulturnog centra.

Na Aktualnom satu, načelnik Dubrave Tomislav Okroša osvrnuo se na europska sredstva koja je općina dobila.

– Cijelo vrijeme radimo na dobivanju europskih sredstava kako bismo podigli komunalni standard. Posebno moram istaknuti period od zadnjih godinu dana kada smo započeli izgradnju novog dječjeg vrtića vrijednog 3,5 milijuna eura. Osigurali smo bespovratna sredstva za vrtić u iznosu od 2,3 milijuna eura. Od Ministarstva turizma i sporta smo dobili 300 tisuća eura za kompletnu rekonstrukciju i opremanje igrališta za veliki nogomet u sportsko-rekreacijskom centru u Dubravi. Danas smo dobili i odluku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji nam je dodijelio gotovo 320 tisuća eura za izgradnju nogostupa u Radničkoj ulici te za ozelenjivanje šetnice u toj ulici i Zagrebačkoj ulici. Ovih smo dana dobili odluku Hrvatskih cesta da je rekonstrukcija državne ceste s nogostupom u Zagrebačkoj ulici uvedena u plan nabave te će radovi krenuti ove godine – rekao je Okroša.

Vijećnici su donijeli odluku o osnivanju Turističke zajednice Zeleni istok u kojoj će osim Dubrave, biti i općine Gradec i Farkaševac. Sjedište će biti u Dubravi.

– Održani su sastanci s načelnicima Ljubicom Ambrušec i Matijom Copakom, direktoricom Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivanom Alilović te Ministarstvom turizma i sporta. Prihvatili smo zajedničku inicijativu i smatramo da je razvoj kontinentalnog turizma u velikom porastu. Osnivanjem Turističke zajednice ćemo osigurati pravni okvir, financijsku i savjetodavnu podršku svim djelatnicima i onima koji se planiraju baviti turizmom – dodao je Okroša.

Vijećnici su donijeli i Odluku o dodjeli nagrade i priznanja povodom Dana općine Dubrava.

Nagradu će dobiti OPG Emina Burek za osobit uspjeh na državnom planu u unapređenju gospodarstva na području Općine Dubrava. Ovoj farmi je u 2023. godini pripala nagrada „Mliječna farma godine“.

Priznanja će dobiti mažoretkinje Općine Dubrava za postignute sportske uspjehe na Državnom prvenstvu i Kupu nacija, Luka Čus za postignute uspjehe na državnom natjecanju iz biologije, Teo Crnogaj za sportske uspjehe na državnom prvenstvu u karateu, Đurđica Jurik Kukec za izuzetan doprinos razvoju i unapređenju obrazovanja na području Općine Dubrava, te Krunoslav Markonić za izuzetan doprinos razvoju i unapređenju vatrogastva na području Općine.

Javna priznanja dodijelit će se na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana općine Dubrava koja će se održati 7. lipnja.

Toj će sjednici prisustvovati i predstavnici Općine Grude s kojom je Dubrava sklopila prijateljstvo. Naime, vijećnici su donijeli odluku o proglašenju prijateljstva dviju općina.

– Bili smo u posjeti toj općini u BiH gdje smo uvidjeli da postoji interes za suradnju i potpisivanje povelje o prijateljstvu. Oni su nam prva općina izvan Hrvatske s kojom ćemo biti prijatelji. Mi smo njima prvi prijatelji u okolici Zagreba, tako da im je drago imati prijatelje u blizini glavnog grada Hrvatske – zaključio je Okroša.

Fot 4697 Fot 4701 Fot 4702 Fot 4707 Fot 4708 Fot 4709 Fot 4720 Fot 4719 Fot 4718 Fot 4713 Fot 4711 Fot 4710 Fot 4721 Fot 4725 Fot 4734 Fot 4736 Fot 4738 Fot 4739