U Donjoj Stubici u subotu održana je manifestacija “Seljačka buna” kojom se želi oživjeti vrijeme 16. stoljeća te prikazati veliku “bitku nad bitkama”.

Organizator manifestacije je Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica. U bitki je sudjelovalo 250 statista u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružani mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima.

Cilj im je vjerno prikazati završnu bitku na stubičkom polju 1573. godine. Također, tijek bitke, neuspjele pregovore i tragični finale poraženih seljaka, hvatanje Matije Gupca i njegovo odvođenje u Zagreb.

Uz glavnu bitku organiziran je i bogat kulturno-glazbeni program, glazbeni nastupi, srednjovjekovni sajam, radionice i igraonice, uz bogatu gastronomsku ponudu.

Organizatori ističu kako poznati stubički “Fajt” svake godine bilježi sve više pohvala i posjeta. “Veličanstvena ‘Bitka nad bitkama’, koja je za svoju originalnost i dobru organizaciju dobila i Simply the Best nagradu u kategoriji najboljeg turističkog događanja na ovim prostorima, medijski i od publike najpraćenija je hrvatska manifestacija”. Razlog tome je, ističu organizatori, izuzetno duhovit i zabavan program u koji se tijekom cijelog dana uključuje i staro i mlado. Stubica se vraća stotine godina unazad u doba kada se vodila bitka za pravicu seljaka.

U poznatom zagorskom kraju smještenom na sjevernim padinama Medvednice povijest se ponavlja svake godine kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za “pravicu” i to kao događaj koji iz godine u godinu prikuplja sve više sudionika, a i posjetitelja. Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, koja se, kako povijesni izvori bilježe, zbila kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573.

seljacka buna1 seljacka buna2 seljacka buna3 seljacka buna4 seljacka buna5 seljacka buna6 seljacka buna7 seljacka buna8 seljacka buna9 seljacka buna10 seljacka buna11

 

Buna je postala i međunarodni događaj, jer okuplja udruge i iz Mađarske, Slovačke i Slovenije.

(Hina)

fah