Sljedeći tjedan čelnici država članica EU-a odlučivat će o preporuci Europske komisije da se s Bosnom i Hercegovinom otvore pristupni pregovori.

Čelnici 27 država članica EU-a okupit će se u četvrtak i petak na redovitom proljetnom samitu.

Jedna od tema je proširenje, odnosno preporuka da se s Bosnom i Hercegovinom otvore pristupni pregovori. Čelnici će također razmijeniti mišljenja o prijedlogu pregovaračkih okvira za Ukrajinu i Moldaviju, ali se odluka o tome ne očekuje prije europskih izbora.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, prijedlog da se s njom otvore pregovori ima dosta široku potporu među članicama, ali jedna ili dvije zemlje imaju, po diplomatskim izvorima, stanovite rezerve, odnosno, spremne su dati pristanak ako se Bosni i Hercegovini postave uvjeti za daljnje korake. Najizglednijim se čini da će Bosna i Hercegovina dobiti zeleno svjetlo, ali bez konkretnog datuma za početak pregovora. Čelnici bi trebali zatražiti od Komisije da pripremi prijedlog pregovaračkog okvira, a što bi možda moglo potrajati do jeseni, do objave izvješća o napretku država kandidata.

Pregovori se mogu otvoriti tek kada države članice postignu konsenzus o pregovaračkom okviru, a nakon toga počinje analitički pregled zakonodavstva zemlje kandidatkinje (screeing).

Čelnici će na samitu također razgovarati o Ukrajini, sigurnosti i obrani, Bliskom istoku.

U četvrtak prije podne, prije početka samita EU-a, održat će se globalni samit o nuklearnoj energiji koji zajedno organiziraju Belgija i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA). Riječ je o prvom takvom samitu čiji je cilj da se nuklearna energija definira kao rješenje za postizanje cilja o nultoj neto emisiji stakleničkih plinova. Na samitu sudjeluje i hrvatski premije Andrej Plenković.

O istim temama će u sklopu priprema za samit u utorak razgovarati Vijeće za opće poslove, koje okuplja ministre za europske ili vanjske poslove država članica. Vijeće će razgovarati i o reformama koje EU treba poduzeti da bi se mogao širiti na nove članice.

U ponedjeljak se sastaju ministri vanjskih poslova, koji će razgovarati o ruskoj agresiji na Ukrajinu, razmijeniti mišljenja o najnovijem razvoju događaja u Bjelorusiji, gdje se pogoršava stanje stanje ljudskih prava, a čiji režim pruža potporu agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine.

Ministrima će se na početku sastanka video-vezom obratiti američki državni tajnik Antony Blinken i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Ministri će također razgovarati o stanju na Bliskom Istoku.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima. Odbor za vanjske poslove će u utorak razgovarati o proširenju uz sudjelovanje nekoliko ministara vanjskih poslova država članica. Prema najavama iz Europskog parlamenta, u raspravi će sudjelovati ministri iz Hrvatske, Litve, Latvije, Estonije, Slovneije, Danske, Grčke, Bugarske i Austrije.