Europski parlament osudio je u četvrtak u rezoluciji “teroristički napad” na kosovske policajce u Banjskoj i zatražio mjere protiv srbijanskih vlasti ako se dokaže da su izravno sudjelovali u napadima na sjeveru Kosova.

EP je osudio, kako se navodi u tekstu rezolucije, “strašan i kukavički teroristički napad na kosovske policijske službenike koji su 24. rujna 2023. izvele dobro organizirane srpske paravojne snage u Banjskoj na sjeveru Kosova” u kojemu je ubijen kosovski policajac.

Srbija je proglasila nacionalni dan žalosti u spomen srpskim napadačima, a Parlament u rezoluciji “duboko žali zbog toga što su tri poginula terorista prikazana kao heroji koji su se borili za srpsku stvar, što je znatno povećalo političke napetosti u regiji”.

Ako istrage pokažu da je Srbija izravno sudjelovala u napadima na sjeveru Kosova, EP poziva Europsku komisiju da zamrzne financijska sredstva Srbiji u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći III, a Vijeće da zamrzne imovinu i zabranu putovanja “protiv destabilizirajućih aktera na sjeveru Kosova i čelnika velikih mreža organiziranog kriminala”.

“Ovaj teroristički napad koji snažno osuđujemo je prekretnica bez presedana u poratnom vremenu. To zahtjeva ozbiljnu političku reakciju, poput ciljanih restriktivnih mjera protiv aktera koji destabiliziraju sjever Kosova. Osim toga, pozivamo Europsku komisiju da zamrzne sredstva namijenjena Srbiji ako istrage pokažu da je srpska država bila izravno uključena u teroristički napad u rujnu ili u ranije nasilne napade u svibnju na sjeveru Kosova ili ako srpske vlasti odbiju potpuno surađivati”, rekao je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula, pregovarač o rezoluciji o Srbiji i Kosovu, priopćio je njegov ured.

Dodao je da zabrinjava koncentracija srpske vojske blizu granice s Kosovom, zbog čega EP poziva NATO da izradi plan za suzbijanje kriznih situacija na sjeveru Kosova, a članice EU-a da odmah pošalju dodatne snage u zemlju.

“Nastavak bliskih odnosa Srbije s Rusijom i Kinom postavlja ozbiljna pitanja o strateškom smjeru zemlje. Duboko smo zabrinuti zbog destabilizirajućeg utjecaja srpskih vlasti predvođenih predsjednikom Aleksandrom Vučićem na cijelu regiju”, naglasio je socijaldemokrat.

Parlament u rezoluciji također traži od Komisije da “izbjegava bilo kakvu politiku popuštanja prema Srbiji”.

“Unija je nažalost previše puta bila popustljiva prema Srbiji i da sada ponovno svjedočimo tome da politika srpskog hegemonizma destabilizira ne samo Kosovo, nego i susjedne zemlje poput Crne Gore”, priopćio je hrvatski eurozastupnik iz redova pučana Tomislav Sokol nakon glasanja.