Program Erasmus koji je omogućio više od pet milijuna mladih da odu na razmjenu u inozemstvo, slavi u ponedjeljak 30. obljetnicu i ističe se kao europski “uspjeh” u Uniji poljuljanoj nakon izglasavanja Brexita.

Europski program pojavio se 15. lipnja 1987., a nazvan je u čast Erazma Roterdamskog, jednog od velikih humanista renesanse.

U početku je program bio osmišljen samo za studente i omogućavao im da provedu godinu studija u inozemstvu. No, nije se prestao širiti, rastući s 11 na 33 zemlje sudionice. Prozvan Erasmus+, proširio se i na učenike srednjih škola.

Ukupno na pet milijuna korisnika, 3,3 milijuna studenata doživjelo je tu avanturu koja će se u ponedjeljak proslaviti u Parizu u kazalištu Odeon. Obljetnica će se proslaviti i 26. siječnja u Bruxellesu, prije niza drugih događanja tijekom godine.

Erasmus je čak obilježen i filmom. Uspješnica “Španjolski apartman” Cedrica Klapischa iz 2002. prikazuje mladog Francuza na studiju u Barceloni.

Na europskoj razini Španjolska ostaje glavno odredište za strane studente i prva zemlja po broju učenika poslanih europskim partnerima. “Niski troškovi života i lijepo vrijeme” objašnjavaju taj uspjeh, po glasnogovorniku Erasmusa Lucasu Chevalieru.

Studija objavljena 2014. procjenjuje da je više od milijun beba rođeno otkad je pokrenut Erasmus u vezama parova spojenih tijekom studijskih boravaka.

Europski partneri “u ovom trenutku čak ponovno pregovaraju o budućem programu Erasmus+.

Zbog pojačanog interesa mladih i proračunskih ograničenja program je doveden u pitanje i zbog perspektive izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Za direktora studentskih poslova u Oxfordu Dena Moorea, ugledna ustanova “namjerava ostati kozmopolitska zajednica i rezultat britanskog referenduma to neće promijeniti. Naši studenti iz čitavog svijeta jednako će srdačno biti ugošćeni kao što su uvijek bili”.U razdoblju od 2014.-2020. program računa na proračun od gotovo 16,4 milijarda eura.

(Hina)

fah