Zagrebački Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podigao je optužnicu protiv troje osumnjičenih i jedne tvrtke zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava nakon istrage u vezi s dobivanjem financijskih potpora za mala i srednja poduzeća (SME).

Tužiteljstvo sumnja da su okrivljenici od 2019. do 2020. godine u tri navrata počinili subvencijsku prijevaru s ciljem nepripadnog dobivanja financijske potpore za SME financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF).

Dodaju da je riječ o tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), uključujući i kredit za pokrivanje gubitaka prouzročenih pandemijom covida 19.

Istragom je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su te osobe osnovale lanac tvrtki u njihovom vlasništvu i pod njihovom upravom, kako bi dokazali da imaju pravo na financijsku potporu za SME. Također je utvrđeno da su predočili krivotvorene investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i nepouzdane korporativne bilance koje su pokazivale uspješno poslovanje, izvijestio je EPPO.

Ističu da je analiza novčanog tijeka tvrtki pokazala da dobiveni krediti nisu korišteni za prikazane namjene, već su ih okrivljenici podigli s poslovnih računa u roku od 24 sata nakon dobivanja.

Smatraju da je pritom prouzročena šteta od preko 160.000 eura, budući da zajmovi nisu vraćeni niti je njihova naplata iz sredstava osiguranja bila moguća.

Ako budu proglašeni krivima, optuženici bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu od šest mjeseci do deset godina, izvijestio je neovisan ured javnog tužitelja EU odgovoran za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.