Eko proizvođači iz Zagrebačke županije posjetili Dane polja ekološke poljoprivrede u Gradišću

11. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Eko proizvođači iz Zagrebačke županije posjetili Dane polja ekološke poljoprivrede u Gradišću


Ekološki poljoprivredni proizvođači s područja Zagrebačke županije kao i nekolicina proizvođača koja se tek namjerava baviti eko poljoprivredom posjetili su Dane polja ekološke poljoprivrede BIOFELDTAGE 2021. u austrijskom Gradišću.

Posjet sajmu nastavak je suradnje između Zagrebačke županije i austrijske pokrajine Gradišće započete online sastankom u lipnju ove godine u sklopu Akcijskog plana Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine s ciljem edukacije „trenera za trenere“. Naime, Gradišće s udjelom od oko 37% pod ekološkom proizvodnjom spada u ekološki najrazvijenije poljoprivredne regije EU, s izrazito snažnom poljoprivrednom komorom, koja je bila i domaćin našim poljoprivrednicima, kao i brojnim drugim organizacijama poljoprivrednika (udrugama, zadrugama, strojnim prstenovima).

Tako su prilikom posjeta Gradišću dogovoreni detalji sedmodnevne edukacije trenera koji će nova znanja usvojena od austrijskih kolega prenositi domaćim ekološkim proizvođačima. Među budućim trenerima bili su i savjetnici iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva iz Ministarstva poljoprivrede kao i resornog županijskog odjela koji je inicirao suradnju.

Poljoprivrednici su na sajmu imali prilike obići 190 izlagača, sudjelovati na radionicama, predavanjima, izložbama životinja, upoznati se s brojnom mehanizacijom u praktičnoj uporabi kao i s bio uzgojem 20 različitih vrsta životinja.

Inače, Sajam se održao 6. i 7. kolovoza na površini od 70 ha poljoprivrednog zemljišta ekološkog imanja Esterhazy, koje je ujedno i organizator sajma, zajedno s partnerima PANNATURA, Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Udruženjem ekoloških proizvođača BIO Austria, Austrijskom poljoprivrednom komorom i Poljoprivrednim fakultetom.