U dominikanskom samostanu sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru u nedjelju 31. srpnja i u ponedjeljak 1. kolovoza 2022., bit će održana dvodnevna svečanost posvećena hrvatskim svecima i blaženicima.

Organizatori su Dominikanski samostan sv. Petra mučenika Stari Grad – Hvar, Nacionalno svetište sv. Josipa Karlovac i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”.

JPG, Predavanje i predstavljanje knjiga o HR svecima Tanje Baran, Stari Grad Hvar, 31. 7. 2022

Predavanje i predstavljanje knjiga o hrvatskim svecima Tanje Baran u Starom Gradu na Hvaru

„Svetost u prošlosti i suvremenosti – hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ – predavanje je koje će u dominikanskom samostanu sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru u nedjelju 31. srpnja 2022. održati doc. dr. sc. Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Tom će prigodom biti predstavljene novoobjavljene knjige „Hrvatski sveci i blaženici. Životopisi, molitve, likovni prikazi“ i „Sveti Marko Križevčanin. Život i djelo“. O knjigama će govoriti urednica knjiga Tanja Baran te starješina dominikanskoga samostana fr. Ante Kazoti.

Program započinje nakon mise u 20.00 sati.

JPG, Izložba HSIB, obitelj Mareković, Stari Grad Hvar, 1. 8. 2022

Otvorenje izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Kristine i Ivice Ivana Marekovića u Starom Gradu na Hvaru

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademskih slikara kćeri i oca Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića bit će otvorena u ponedjeljak 1. kolovoza 2022. u dominikanskom samostanu sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru. Svečanost započinje nakon mise u 20.00 sati.

U programu će sudjelovati uime domaćina starješina dominikanskoga samostana fr. Ante Kazoti, gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. U glazbenom dijelu programa nastupit će Hvarski kantaduri, a izložbu će otvoriti generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić.

Organizatori izložbe su dominikanski samostan sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru, Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Izložba „’Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića suvremeni je likovni prikaz najvećih hrvatskih duhovnih velikana koje su autori iz sisačkoga likovnog kruga oblikovali za 11. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima krajem svibnja 2019. godine. Izložba je nakon Križevaca putovala u petnaestak hrvatskih sredina, a zbog velikoga interesa izložba nastavlja svoj put i 2022. godine.

Trenutačno su u Hrvatskoj postavljene čak tri izložbe iz izložbenoga ciklusa „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koji vode Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Aktualna izložba Iris Mihatov Miočić postavljena je u samostanu franjevaca konventualaca u Puli, prošlogodišnja izložba Karin Grenc može se razgledati u crkvi Uznesenja BDM u Rijeci, dok se u Hvaru otvara izložba kćeri i oca iz obitelji Mareković ostvarena 2019. godine.