U povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše (1922. – 1998.) u njegovim rodnim Molvama u subotu 26. studenog bit će održan bogat znanstveni, kulturni i duhovni program.

U 11 sati u Društvenom domu počet će znanstveni skup „Biskup Đuro Kokša i njegovo doba“ na kojem će desetero znanstvenika govoriti o različitim aspektima biskupova života i rada: o rodoslovlju njegove obitelji (Nikola Cik), o odnosu s Molvama (Vladimir Šadek), o odnosu s komunističkim vlastima (Ivica Miškulin), o doprinosu kanonskopravnoj znanosti (Matija Berljak), o duhovnim uzorima (Đuro Hontić), o djelovanju u rimskom Zavodu sv. Jeronima (Marko Đurin), o biskupovoj umjetničkoj zbirci (Sanja Cvetnić, Danijela Markotić, Tomica Plukavec) te o pjesničkim antologijama koje je priredio (Mario Kolar). U sklopu skupa sjećanja na biskupa Kokšu iznijet će čak sedam biskupa: mostarsko-duvanjski biskup u miru Ratko Perić, varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak, požeški biskup Antun Škvorčević, vojni ordinarij Jure Bogdan, pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak i varaždinski biskup Bože Radoš.

U 17 sati u Galeriji Molvarskog likovnog kruga bit će otvorenje izložbe „Dijalozi slike i vjere“, na kojoj će biti izložene slike i skulpture iz bogate umjetničke zbirke biskupa Kokše. Prva je to izložba iz biskupove zbirke poslije njegove smrti. Na izložbi će biti djela starih majstora (F. Francken, C. Maratta, G. F. Barbieri il Guercino), modernih domaćih (I. Meštrović, J. Kljaković, I. Dulčić, E. Murtić) i stranih autora (A. Tot, F. Gentilini, Nuvolo, O. Zadkin) te slike naivnih umjetnika (M. Virius, I. Generalić, I. Lacković Croata, M. Kovačić).

Dan završava svečanom koncelebriranom misom u 18 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koju će slaviti biskup Radoš.

Ovim događanjima završava „Godina biskupa Đure Kokše u Molvama“, tijekom koje je osim više misnih slavlja u lipnju održana i dokumentarna izložba „Ponosan na dom i kraj svoj“ o biskupovu životu, dok je u kolovozu postavljena spomen-ploča na biskupovu rodnu kuću te je posthumno proglašen počasnim stanovnikom Općine Molve.

O biskupu Đuri Kokši

Mons. dr. Đuro Kokša (Molve, 1922. – Zagreb, 1998.) bio je crkveni povjesničar, teolog i kanonist, dugogodišnji rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, zagrebački pomoćni biskup, erudit, poliglot, spisatelj te veliki štovatelj umjetnosti i kulture.

U Rimu je završio studij filozofije i teologije, magisterij iz crkvene povijesti i crkvenog prava te doktorat iz teologije. Za svećenika je zaređen 1947., a od 1948. boravio je u rimskom Zavodu sv. Jeronima, kojim je tada ravnao mons. dr. Juraj Magjerec iz Molva, kojega je poslije njegove smrti 1957. i naslijedio na mjestu zavodskog (vice)rektora, obnašajući tu dužnost sve do 1978. godine, kada ga je papa Pavao VI. imenovao zagrebačkim pomoćnim biskupom.

Objavio je više radova teološke tematike, o crkvenoj povijesti, kanonskom pravu i kulturnim temama, a priredio je i nekoliko pjesničkih antologija. Za života je sakupio veliku knjižnicu i bogatu zbirku umjetnina, koju danas čuva Zagrebačka nadbiskupija. Zbirku čine četiri cjeline: (1) zbirka starih majstora od 16. do 19. st., (2) zbirka inozemnih umjetnika 20. st., (3) zbirka hrvatskih umjetnika 20. st. i (4) zbirka hrvatskih naivnih umjetnika.