Parlament Republike Srpske u četvrtak je glasovima vladajuće većine koju kontrolira Milorad Dodik usvojio nacrt zakona kojim se predviđa registriranje nevladinih organizacija kao “stranih agenata” te im se nameće strogi nadzor i uvodi mogućnost zabrane rada.

Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, kako glasi puni naziv tog dokumenta, u parlamentarnu je proceduru upućen na Dodikov prijedlog a posebice strogo tretira sve organizacije koje primaju bilo kakvu financijsku potporu iz inozemstva.

Nacrtom zakona predviđena je njihova posebna obveza registracije pod oznakom “agenata stranog utjecaja”, uvode se striktne financijske kontrole te im se zabranjuje svako političko djelovanje a zatvaranje im prijeti ukoliko vlasti procjene da one svojim djelovanjem krše entitetski ustav.

Zastupnici oporbe su tijekom rasprave u parlamentu isticali kako je riječ o novom pokušaju gušenja slobode javnog djelovanja na tragu ranije usvojenih izmjena kaznenog zakona RS kojima je uvedena kriminalizacija klevete.

Donošenje ovakvog zakona ranije su oštro osudili iz Delegacije EU u BiH, veleposlanstva SAD kao i iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) uz ocjenu kao se RS pokušava poslužiti ruskim modelom gušenja kritike vlasti.

Nacrt spornog zakona sada je upućen u javnu raspravu koja bi trebala trajati mjesec dana a potom bi se o njemu u formi prijedloga ponovo trebalo raspravljati u parlamentu.