Premijer Andrej Plenković i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uručili su u utorak ključeve 105 osobnih vozila stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima I. skupine, a Medved je najavio da će se iduće godine automobile dodijeliti i ratnim invalidima HVO-a, kojima je temeljem izmjene zakona iz 2013. to bilo onemogućeno.

U Vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici uručeno je 105 vozila marke Opel Insignia, koji tehničkim karakteristikama odgovaraju zahtjevima najtežih ratnih vojnih invalida 1. skupine, ukupne vrijednosti veće od 15,5 milijuna kuna.

Medved je pritom istaknuo da se iduće godine planira dodjela osobnih vozila za ukupno 219 najtežih invalida, uključujući i pripadnike HVO-a, kojima je temeljem izmjene zakona iz 2013. to bilo onemogućeno.

“Tu nepravdu ćemo ispraviti novim zakonom, a za to su osigurana sredstva u državnom proračunu Hrvatske”, rekao je Medved. Poručio je da će Vlada i Ministarstvo i dalje dosljedno provoditi i ispunjavati obveze prema hrvatskim braniteljima, a posebno prema najtežim ratnim vojnim invalidima.

U skladu s novim jedinstvenim zakonom o braniteljima i članovima njihovih obitelji, za ratne invalide 1. skupine i dalje će biti predviđena mogućnost dodjele osobnog automobila s ugrađenom prilagodbom, odnosno ostvarivanje prava na novčanu protuvrijednost automobila svakih sedam godina.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da njegova Vlada želi vratiti povjerenja branitelja u institucije države, u politiku i sve one od kojih se očekuje da adekvatno valoriziraju doprinos branitelja hrvatskoj domovini.

To, dodao je, pokazuje i proračun za 2017. u sklopu kojega su za braniteljske mirovine i mirovinska primanja povećana proračunska sredstva za 1,6 posto, odnosno gotovo 600 milijuna kuna.

“Uključeni su i rashodi koji omogućavaju indeksiranje mirovina branitelja koje je proteklih godina bilo zaustavljeno”, istaknuo je premijer.

Status hrvatskog ratnog invalida 1. skupine sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem imaju 473 branitelja, a Plenković je naglasio da ih je država sve stambeno zbrinula te će se nastaviti provoditi mjere na poboljšanje kvalitete njihova života.

U ime najtežih ratnih vojnih invalida zahvalio je Đuro Glogoški te ustvrdio da prethodnih godina nisu izvršavane obaveze prema populaciji najtežih stradalnika Domovinskog rata.

“Svjedoci smo da su neki štedjeli i na ovoj populaciji. Dokaz je tomu da je Ministarstvo hrvatskih branitelja posljednjih godina u državni proračun vratilo 128 milijuna kuna, jedan dio tih sredstava trebao je biti namijenjen i za stopostotne ratne vojne invalide”, rekao je Glogoški.

“Ponudili smo suradnju tadašnjoj Vladi, ali je nisu prihvatili”, rekao je Glogoški te zahvalio Medvedu na izvanrednoj suradnji, a Plenkoviću poručio da se hrvatski branitelji nude kao partner njegovoj Vladi.

(Hina)

fah