Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić ocijenio je u utorak, komentirajući nagađanja da su suci i tužiteljstvo pod političkim pritiscima, kako je Državno odvjetništvo (DORH) ”vjerojatno pod pritiskom”.

”DORH je u terminima procesnog prava na sudu procesni subjekt, većinom su tužitelji, koji put tuženik, tako da ja ne bih posebno komentirao stanje u DORH-u. Možda bi bilo najbolje da sami nešto kažu o tome pa bi prestala nagađanja. Ali da jesu pod pritiskom, vjerojatno jesu”, kazao je Dobronić.

”Možda bi se oni trebali u javnosti izjasniti o tome pa da stvar prestane”, kazao je predsjednik najvišeg suda nakon otvaranja Pravosudne konferencije Vrhovnog i Ustavnog suda na kojoj sudjeluju i suci ostalih hrvatskih sudova i Suda Europske unije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Dobronić je dodao da se malo pretjeruje s pričama o tim pritiscima. ”Onaj tko se ne da pritisnuti, ne može ga se pritisnuti samo tako. Prema tome, ja ne bih bio baš tako uvjeren da ti pritisci postoje. Stvar je uvijek u onome tko je na funkciji, jednostavno mora znati koje su mu dužnosti i odgovornosti. Ako se ne da pritisnuti, ne može ga se pritisnuti. Tu su stvari prilično individualne, tu je uvijek dosta bitno tko je na kojem mjestu”, rekao je.

Srbijanska optužnica za Oluju – dvojbena, nejasna i nategnuta konstrukcija

Upitan za komentar optužnice kojom je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice časnika Hrvatske vojske za raketiranje izbjeglica u akciji Oluja, Dobronić je rekao da to ”dvojbena, nejasna i nategnuta konstrukcija”.

”Čini se kako se ponašaju kao da smo ostali u bivšoj državi pa je sve to jedna jurisdikcija, ali nije. To će ići redovno procedurom pa će se sve riješiti”, rekao je.

Dobronić je upitan i može li se na isti način podignuti optužnica protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog njegovog velikosrpskog govora u Glini 1995. godine.

”Ako je Vučić govorio u Glini nešto što je predstavljalo ugrožavanje državnog suvereniteta RH, načelno postoji jurisdikcija s obzirom da je govorio na teritoriju RH, ali s obzirom na protek vremena ne bih mogao govoriti o tome”, kazao je.

‘Varaju se oni koji su mislili da će slučaj Agrokor ići bez problema’

Na upit zašto još uvijek nije podignuta optužnica u slučaju Agrokor, Dobronić je rekao da se varaju oni koji su mislili da će taj slučaj ići bez problema.

”Riječ je o kompleksnom slučaju s kakvim se mnogi po prvi put susreću jer se dosta poklapaju pitanja trgovačkog i kaznenog prava.  O tom slučaju ne bih još radio problem jer je to bilo i za očekivati”, ocijenio je.

Dobronić se dotaknuo i slučaja iz Supetra u kojem DORH procjenjuje da je presuda Upravnog suda neprovediva.

”Ne vjerujem da DORH ne bi poštovao presudu Visokog upravnog suda. Moguće je da je nešto krivo interpretirano, a postoje i metode da se unutar DORH-a to ispravi”, kazao je Dobronić.