Najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić (31) nastavio je niz sjajnih rezultata na velikim natjecanjima osvojivši srebrnu medalju na 100 leđno u S6 kategoriji na Europskom prvenstvu u paraplivanju koje se održava u Funchalu na portugalskoj Madeiri.

Sinovčić je osvojio srebro s rezultatom 1:16.82, novi europski prvak je Rus Aleksej Ganiuk s novim europskim rekordom 1:13.47, dok je bronca pripala Nizozemcu Thijsu van Hofweegenu s rezultatom 1:18.39.

Četvrta je to medalja za Sinovčića na europskim prvenstvima pri čemu drugo srebro nakon što je drugi bio i u svibnju 2021. godine, također na Madeiri. Ima i europsko zlato iz Dublina (2018), te broncu 2009. u Reykjaviku. Na Svjetskim prvenstvima je osvojio tri medalje – dva zlata (2019, 2022) i srebro (2023), dok je na posljednjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju bio treći.

“Ovo je treće europsko prvenstvo u nizu s kojeg se vraćam s medaljom, a ono što me još više raduje je jako dobar rezultat što se tiče ovog dijela sezone, znajući da nam su nam glavni cilj ove sezone Paraolimpijske igre u Parizu,” kazao je Sinovčić nakon svečanog proglašenja.

“Ova medalje je dokaz da smo na dobrom putu da sve okrunimo najboljim nastupom u Parizu,” dodao je plivač splitskog Mornara.

Njegov trener Slobodan Glavčić dodao je kako je ovo bila prva stanica prema POI u Parizu gdje će Sinovčić braniti tokijsku broncu.

“Dino je tehnički fantastično odradio nastup i rezultatski je sve bilo po planu. Ovo nam je prva stanica prema Parizu koja je odrađena kako smo i zamislili,” kazao je Glavčić.

Prvog dana EP-a je nastupila i Paula Novina koja je na 400 m slobodno (S8) s rezultatom 5:27.30, koje je nešto slabije od njenog osobnog rekorda, zauzela sedmo mjesto. Zlatna je bila Talijanka Francesca Palazzo s vremenom 4:56.62.

“Već prvog dana EP-a smo osvojili medalju. Dino je osvojio srebro i čestitam mu na tome. Teško je ostati tako dugo u svjetskom i europskom vrhu, a Sinovčić godinama osvaja medalje na velikim natjecanjima što je veliki uspjeh za hrvatski parasport,” naglasio je hrvatski izbornik Igor Berislavić.