Dan obitelji proslavljen je u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji u nedjelju 27. lipnja, kada je u Rimu završio X. Svjetski susret obitelji.

Rim je od 22. do 27. lipnja bio glavno središte događaja obitelji, obilježen izvanrednom i posebnom dimenzijom, a svaka biskupija diljem svijeta bila je pozvana organizirati u tim danima svoj susret za obitelji u zajedništvu sa svojim mjesnim biskupom. Na taj način svaka obitelj svijeta mogla je biti sudionica susreta obitelji koji se održao šest godina nakon objave apostolske pobudnice Amoris Laetitia i četiri od Gaudete et Exsultate. To je istaknuo i sam papa Franjo prošlog srpnja, kada je predstavio sam susret kao izvanredan i prepustio ga Providnosti da stvori ugođaj koji će uključiti sve obitelji koje se žele osjećati dijelom crkvene zajednice.

Bjelovarsko-križevačka biskupija odgovorila je na poziv pape Franje i posljednjeg dana Svjetskog susreta obitelji proslavila svoj Dan obitelji u sjedištu biskupije u Bjelovaru.

Trodnevna priprema uključivala je iznimno posjećene susrete u istočnom i zapadnom dijelu biskupije, u križevačkoj Župi sv. Ane i Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Garešnici, a na samu svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ždralovima gdje je župa posvećena tom moćnom nebeskom zaštitniku, gdje su u euharistijskom klanjanju podastrle pred Spasitelja svoje obitelji i sve njihove zahvale, ali i potrebe.

Sam susret započeo je koncertom. Pomalo je bilo neobično vrijeme početka koncerta, ali oni stariji pamte da je u neka stara dobra vremena matineja bila itekako popularna. Obitelji iz svih dijelova biskupije, bez obzira na jutarnji termin, s djecom različitih uzrasta, a napose su neizostavna bila mala dječica koja su se bezbrižno valjala u travi i na pripremljenim dekicama, koja na neposredan i iskren način doživljavaju svijet oko sebe, zdušno su pratile glas Vanesse Mioč. Takav koncert bi se očekivao u nekom drugom terminu, ali publici dobro znane pjesme samo su bile priprava i animacija za euharistijsko zajedništvo koje je uslijedilo.

U „katedrali pod šatorom“ pratilo se obraćanje pape Franje obiteljima uz Angelus s kojim je završio Svjetski susret obitelji, a onda su sve okupljene obitelji bile zajedničarke misnih otajstava koja je predslavio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Biskup je u propovijedi naglasio da je neprocjenjiva vrijednost obitelji i da iskustvo govori da se zapravo i u samoj obitelji ne mari dovoljno za obitelj, makar se u isto vrijeme obitelj redovito ističe kao jezgra svemu i nešto što je čovjeku osnovno i najsvetije. Usporedio je ljudske nesavršenosti s onima navedenima u evanđeoskom odlomku koje Gospodin poziva, a oni se redom ispričavaju ne mareći što ih on zove.

Onaj tko se uhvatio pluga, kazao je biskup, nema više okretanja unazad. Ne postoje savršene obitelji, kako nas na to podsjeća Amoris laetitia, i ne treba se bojati teškoća. Svaka obitelj nosi svoje brige, patnje, ali i radosti i nade. Više nam se zalagati da nas odnosi ljubavi ponajprije između supružnika, a onda roditelja, djece i djedova i baka, pretvaraju u putove svetosti koji započinju jednostavnim svakodnevnim gestama. Papa Franjo nam to zorno predstavlja kada nas podsjeća na manire lijepog ponašanja govoreći kako bi nam neizostavne riječi u svakoj komunikaciji trebale sadržavati pojmove hvala, molim i oprosti – poručio je mons. Huzjak.

Obitelji su se nakon mise nastavile družiti uz pripremljen agape.