Vladini predstavnici odbili su u petak sve oporbene amandmane na nekoliko zakonskih prijedloga među kojima one Dalije Orešković (Centar) na izmjene Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i Zakona o Državnom sudbenom vijeću.

Orešković je amandmanima predložila da se razgovori s kandidatima za državnoodvjetničke i sudačke dužnosti objavljuju javno na mrežnim stranicama vijeća, kao i da članovi vijeća iz redova saborskih zastupnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti ne sudjeluju u bodovanju kandidata za državne odvjetnike i suce.

Tražila je da se imovinske kartice državnih odvjetnika i sudaca podnose i nakon obnašanja dužnosti a ne samo na početku.

„Jeste li svjesni što ste napravili ovim izmjenama zakona”, upitala je Orešković nezadovoljna neprihvaćanjem amandmana.

Ponovila je stav da je hrvatsko pravosuđe HDZ-ovo pravosuđe, „bijedno i sramotno pravosuđe”, a prijedlog izmjena „nakaradan i morbidan”. Tvrdi da će ponovno izvršna vlast kontrolirati i ocjenjivati kompetencije za obavljanje sudačkih dužnosti i da nema sustava kontrole unutar pravosuđa.

Nije prošao ni amandman Arsena Bauka (SDP) na izmjene Zakona o Vladi da se na članove Vlade, po pitanju imuniteta, primjenjuju odredbe kao i na zastupnike u Saboru.

„Želio sam pomoći Vladi, a Vlada pomoć ne prihvaća”, kazao je Bauk i povukao amandman.

Odbijeni su i oporbeni amandmani na konačni prijedlog Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Na izmjene Zakon o parničnom postupku prihvaćen je Vladin amandman kojim se određuje rok do 1. listopada 2024. godine do kojeg će ministar pravosuđa donijeti odluku jesu li sudnice u potpunosti tehnički spremne i opremljene za obvezno tonsko snimanje ročišta.