Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro potvrdio je u četvrtak Hini da njihov zastupnik Josip Jurčević neće dati svoj potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade zbog, kazao je, nezadovoljstva što im HDZ nije dao resor kulture.

“Sutra ćemo predati 12 potpisa. Gospodin Jurčević neće dati potpis, to je njegov stav i mi ga poštujemo u demokratskom tonu i duhu”, kazao je Dabro nakon sjednice stranačkog Predsjedništva koja je jučer potrajala do dugo u noć.

Sastali su se u središnjici nakon što su u srijedu, tri tjedna od održanih parlamentarnih izbora, s HDZ-om postigli suglasje oko formiranja nove većine i Vlade.

“Gospodin Jurčević je izrazio malo nezadovoljstvo što nismo uzeli Ministarstvo kulture, ali smo mi dali svakome za pravo da donese svoju odluku i napravi ono što želi. Mi smo stranka koja svojim članovima i zastupnicima dopušta slobodu govora i mišljenja”, dodao je Dabro.

Vjeruje, kaže, da će, bez obzira što Jurčević neće dati potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću svoj potpis za mandatara, i dalje s njim dobro surađivati u stranci.

Domovinski pokret, kao manji koalicijski partner u budućoj vlasti, u postignutom dogovoru je dobio tri resora – poljoprivredu, gospodarstvo te demografiju i useljeništva, za što će se osnovati novo ministarstvo, potvrdile su jučer obje strane. Uz ministarske pozicije dobivaju i dva mjesta potpredsjednika Vlade te jedno potpredsjednika Sabora.

Podsjetimo, DP je na izborima 17. travnja osvojio s partnerima 14 mandata, no odmah se u izbornoj noći od njih ‘odcijepio’ Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), pa raspolažu s 13 saborskih mandata. HDZ je s partnerima osvojio 61 mandat, što znači da im sada za formiranje većine i nove, treće Vlade koju će predvoditi Plenković, bez Jurčevića, nedostaju tri glasa. Njih će dobiti, najavljeno je, iz Kluba nacionalnih manjina bez SDSS-a.