Novu predstavu Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca “Čuvaj se vuka ili Crvenkapica” Giorgia Amodea članovi dvaju ansambala, Hrvatske i Talijanske drame, izvodit će u dvije odvojene predstave na dva jezika.

Hrvatska premijerna inačica na programu je 10. prosinca u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

U predstavi na hrvatskom glumit će glumac Hrvatske drame Denis Brižić i studentica diplomskog studija glume pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci Nika Ivančić, dok će u talijanskoj inačici predstave, koja će premijerno zaigrati 24. siječnja 2017.,  nastupiti glumci Talijanske drame Anton Plešić i Ivna Bruck.

Redatelj i dramaturg je Giorgio Amodeo, suradnica na prilagodbi bajke Nataša Antulov, skladatelj Aleksandar Valenčić, scenografkinja Aleksandra Ana Buković, a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović. Radnja se u ovom slučaju ne zbiva u šumi, nego u obiteljskom domu, gdje prezaposleni otac i zaigrana kći kroz igru stvaraju priču o Crvenkapici.

Obnašateljica dužnosti ravnateljice Hrvatske drame Jelena Kovačić izrazila je zadovoljstvo ovakvim oblikom suradnje dvaju ansambala u okviru riječkoga HNK. Podsjetila je da je na sličan način, u dvije predstave po istom predlošku, na scenu postavljen “Pinokio”, a predstava “Dugonja, vidonja, trbonja” igrana je na sceni istovremeno na dva jezika.

Istaknula je nastup studentice Nike Ivančić prvi put na sceni riječkoga HNK, dodajući da je namjera HNK da u ovoj sezoni u što više predstava uključi studente s riječke Akademije. Željeli smo ovom predstavom pokazati koliko je igra važan dio dječjeg života i koliko je pritom važno roditeljsko sudjelovanje, rekla je i ocijenila da je kazalište za djecu važno zbog iniciranja u svijet kazališta te je zbog toga bitno da predstave budu na visokoj umjetničkoj razini.

Redatelj i dramaturg Giorgio Amodeo ustvrdio je da je ovo “mala velika predstava”. Da je u njoj sve, poput izloga male pekare u koju možete ući i uzeti koliko želite i hoćete.

(Hina)

fah