ČOVJEK KOJI JE UNIŠTIO HSS Umjesto restarta Beljak nokautirao stranku

16. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne ČOVJEK KOJI JE UNIŠTIO HSS Umjesto restarta Beljak nokautirao stranku


Nakon što su jučer iz HSS-a izašle još četiri općinske organizacije s područja Koprivničko-križevačke županije, na čelu s predsjednikom Županijske organizacije načelnikom Marijom Švegovićem, ova nekad jaka organizacija prestala je postojati.

Ovako nešto nije bilo neočekivano, sve je zapravo počelo već prošle godine gdje je nakon prelaska Mladena Mađera u Bandićevu Stranku rada i solidarnosti, predsjednik HSS-a Krešo Beljak u dogovoru sa svojim SDP partnerima, za novog čelnika pokušao postaviti ambicioznog i poslušnog profesora Hrvoja Petrića.

Tomislav Miletić/PIXSELL

Koprivničanca Petrića javnost je dobro upoznala nakon što je protustatutarno preuzeo županijsku organizaciju uz pomoć samog Beljaka i njegovog mentora Ivana Pala koji već duže vrijeme iz sjene upravlja koprivničkim HSS-om.

Bolji poznavatelji situacije u stranci reći će kako je HSS zapravo izgubio svoju snagu i utjecaj na prošlim lokalnim izborima, kada je u suradnji sa SDP-om odigrao igru na relaciji Slavko TucakovićDarko Koren, gdje je Mario Hudić, čija je općinska organizacija prva istupila iz stranke, morao odustati od kandidature za župana, a Tucaković u drugom krugu izgubiti od Korena, i sve to radi višeg političkog interesa. Ta situacija zapravo idealno ocrtava novi HSS pod palicom Kreše Beljaka.

Stranka pod vodstvom Kreše Beljaka danas ne prelazi izborni prag

Poslije europarlamentarnih izbora ova nekad utjecajna stranka, koja je aktivno sudjelovala u raznim vladama te donosila odluke na nacionalnoj razini pala je ispod 2 posto podrške građana i danas ne prelazi izborni prag.

Jedini koji danas održava HSS na životu je aktualni lider Restarta i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji im je doslovno poklonio tri prolazna mandata za Sabor, dok u stvarnosti HSS ne može SDP-u donijeti više od jednog mandata u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Raspadom svoje najjače županijske organizacije HSS je vrlo vjerojatno izgubio i zadnju šansu za polučiti dobar rezultat u drugoj izbornoj jedinici, dok je šefu SDP-a bitan svaki glas ukoliko želi osvojiti šest mandata.

Damir Senčar/HINA/POOL/PIXSELL

Križevački gradonačelnik 6. na HSS-ovoj listi uz “no name” Kristinu Škodu

Nitko ne može objasniti ni štetne odluke koje je u zadnjih par mjeseca donijelo vodstvo stranke. Najviše iznenađuje stavljanje na listu političkih uhljeba, križevačkog gradonačelnika Marija Rajna i bivšeg ministra unutarnjih poslova iz redova Mosta Vlahe Orepića, koji bi da nisu prešli Beljaku vrlo vjerojatno politički prestali postojati, dok bi Rajn eventualno trčao za još jednim mandatom gradonačelnika na lokalnoj razini.

Bitno je spomenuti kako je Rajn gradonačelnik koji u tri godine nije realizirao nijedan kapitalni projekt u svom gradu, dok na nacionalnoj razini gotovo da i ne postoji. Stoga veoma je teško povjerovati da će ovaj nekad nezavisni političar donijeti Beljaku glasove, čak ni uz pomoć “PR-ovaca” koji se u zadnje vrijeme preko raznih portala, svojski trude ‘speglati’ Rajnov imidž  i opravdati ulazak u HSS.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Naravno, bezuspješno kada je Beljak trenutno najomraženiji član Restart koalicije, a ta situacija teško da će se promijeniti sve dok je aktualna politika stranke interesna trgovina, stranačko pogodovanje i borba za fotelje. Za kraj ostaje pitanje, kako to da prvi čovjek Restarta tolerira ovakve poteze svog partnera i tko će na kraju platiti cijenu loših stranačkih poteza.

Kako god prošli izbori, Beljak je bojimo se uništio zadnju šansu HSS-a za svoju afirmaciju i političku rehabilitaciju.

mm/prigorski.hr